Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Arbuz z czekoladą

Składniki: 3 jajka, po 25 dag cukru i mielonego białego sera, 150 ml oleju, 25 dag mąki, 1 op. proszku do pieczenia, 10 dag czekoladowych kropelek, dżem, 15 dag masy cukrowej, czerwony i zielony barwnik.

1 Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawaj mielony biały ser i olej, a później mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj czerwony barwnik spożywczy, wymieszaj. Do masy wsyp czekoladowe kropelki (lub siekane sztabki do zapiekania).

2 Ciasto przełóż do pokrytej pergaminem tortownicy (22 cm). Piecz w temp. 160 st. ok. 50 mi- nut. Wystudź w formie, wyjmij. Skrój wierzch ciasta, tak by było widać czerwony środek. Masę cukrową podziel na dwie części, jedną zagnieć z zielonym barwnikiem. Drugą pozostaw białą.

Reklama

3 Rozwałkuj masy na paski o szerokości odpowiadającej wysokości tortu i długości równej jego obwodowi. Boki tortu posmaruj dżemem, umieść biały pasek, a wokół niego zielony, dociśnij. Maczając pędzelek w rozpuszczonym w wodzie barwniku zrób ciemniejsze paski.

czas ok. 90 min; porcja – 390 kcal, cena 2 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 320 dag filetu z indyka 34 młode marchewki 31 pietruszka 3kawałek selera 31 łyżka masła 32 ziemniaki 32 łyżki gęstej śmietany 3sól, pieprz 3cukier 32 tosty pszenne, szczypiorek więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.