Reklama
  • Środa, 19 kwietnia (11:00)

    Biedroneczki

Składniki na 6 porcji: ● 35 dag mąki ● 15 dag cukru ● 3 łyżeczki proszku do pieczenia ● 1/4 łyżeczki soli ● 2 jajka ● 175 ml mleka ● 150 ml oleju ● 15 dag truskawek ● sos truskawkowy ● łyżeczka żelatyny ● pół czekolady

1. Truskawki umyj, osusz, pozbaw szypułek i pokrój.

Reklama

2. Mąkę przesiej przez sito do miski. Dosyp cukier, proszek do pieczenia oraz sól.

3. Do drugiego naczynia wlej roztrzepane jajka, mleko i olej. Składniki wymieszaj, po czym połącz mokre z suchymi i zmiksuj.

4. Dołóż truskawki i delikatnie połącz.

5. Nałóż ciasto do muffinkowych foremek i wstaw do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 200°C. Piecz ok. 25 minut.

6. Żelatynę rozpuść w minimalnej ilości wrzątku i połącz z sosem truskawkowym. Gdy zacznie tężeć, polej nim wystudzone muffinki.

7. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i udekoruj nią ciastka tak, by powstały słodkie biedronki.

Kurier TV

Zobacz również

  • Składniki: 1 jajko, 120 ml mleka, 25 dag mąki, proszek do pieczenia, 8 dag płatków kukurydzianych, 1 łyżka bułki tartej, 12 pałek kurczaka, olej, 1 cytryna, mielona słodka papryka, sól więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.