Reklama
  • Środa, 18 maja 2016 (15:05)

    Bułeczki kefirowe

Składniki: kg mąki pszennej + do podsypania, 10 dag świeżych drożdży, 500 ml kefiru, 300 ml wody, 3 łyżki siemienia lnianego, 6 łyżek ziaren słonecznika + do posypania, 6 łyżek otrąb pszennych, sól, 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego, jajko do smarowania, tłuszcz do blachy.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Przygotowanie 70 min • Porcja 310 kcal • Koszt porcji 20 gr • Przepis na 20 sztuk.

Reklama

1. Kefir i wodę podgrzewam, by były ciepłe, i rozpuszczam w nich drożdże. Łączę je z mąką, siemieniem, otrębami, ziarnami słonecznika, solą i pieprzem.

2. Wyrabiam ciasto, odstawiam do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).

3. Potem z ciasta formuję bułeczki, układam je na natłuszczonej blaszce, smaruję rozmąconym jajkiem i posypuję ziarnami słonecznika. Odstawiam na 10 min. Piekę 20-25 min w temp. 180°C. Studzę na kratce.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Formując bułeczki, obsypuję ręce mąką, wtedy ciasto do nich nie przywiera. Magdalena Dopart z Maćkówki

Więcej na temat:bułeczki | part | przepis | koszt

Zobacz również

  • Składniki: 3 jajka, po 25 dag cukru i mielonego białego sera, 150 ml oleju, 25 dag mąki, 1 op. proszku do pieczenia, 10 dag czekoladowych kropelek, dżem, 15 dag masy cukrowej, czerwony i zielony... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.