Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Chrupiące nuggetsy

Składniki: 1 kg piersi kurczaka, 3 jajka, 15 dag orzeszków ziemnych, 8 dag migdałów, sól, pieprz, 30 dag płatków kukurydz., 15 dag mąki, 2 szalotki, 25 dag kwaśnej śmietany, majonez, olej, cytryna, curry, cukier

1. Piersi opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym, pokrój w cienkie paski.

2. Paseczki z piersi kurczaka umieść w misce. Oprósz sporą szczyptą soli oraz pieprzu. Orzeszki ziemne zmiel lub drobno posiekaj. Tak samo przygotuj migdały. Płatki kukurydziane włóż do woreczka foliowego, rozwałkuj lub utłucz.

Reklama

3. Orzeszki i migdały wymieszaj z płatkami kukurydzianymi. W drugim naczyniu rozkłóć jajka. Do osobnej miseczki wsyp mąkę. W rondlu rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Mięso obtaczaj w mące, jajku i panierce. Smaż na złoty kolor.

4. Posiekaj szalotki. Połącz ze śmietaną i 2 łyżkami majonezu. Dip dopraw solą, pieprzem, curry, cukrem oraz sokiem z cytryny. Podawaj do nuggetsów.

8 porcji, czas ok. 50 min; porcja – 370 kcal, cena 4,50 gr.

Mieszanka płatków kukurydzianych i rozdrobnionych orzeszków, a także sezamu czy wiórków kokosowych nadaje się również do panierowania skrzydełek i udek kurczaka oraz kotletów, na przykład z piersi lub schabu.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 320 dag filetu z indyka 34 młode marchewki 31 pietruszka 3kawałek selera 31 łyżka masła 32 ziemniaki 32 łyżki gęstej śmietany 3sól, pieprz 3cukier 32 tosty pszenne, szczypiorek więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.