Reklama
  • Wtorek, 5 lipca 2016 (13:05)

    Ciasteczka owsiane

Składniki na ok. 30 sztuk: 20 dag miękkiej margaryny lub masła, 1 szklanka cukru, 1 małe opakowanie cukru wanilinowego, 1 jajko, 1 szklanka mąki pszennej, ¾ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 2 i ½ szklanki płatków owsianych górskich, polewa czekoladowa, cukiereczki w różnych kolorach

Przygotowanie:

1. Do przesianej mąki pszennej wsyp proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną, wymieszaj łyżką. Do miski włóż miękką margarynę lub masło, wsyp cukier oraz cukier wanilinowy. Utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Następnie dodaj jajko. Wciąż miksując, naprzemiennie wsypuj suche składniki oraz płatki owsiane. Miksuj tak długo, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i powstanie jednolita masa. 2. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wilgotnymi dłońmi uformuj z ciasta niewielkie kulki. Ułóż je na blasze, zachowując spore odstępy (w trakcie pieczenia ciasteczka urosną), a następnie spłaszcz je łyżką. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Wstaw blachę i piecz ok. 15 minut do lekkiego zbrązowienia. 3. Wystudzone ciasteczka udekoruj. Z polewy czekoladowej zrób usta a oczy, nos i uszy zrób z cukiere- czków i przyklej je, używając polewy czekoladowej.

Reklama

Przygotowanie: 40 minut. Sztuka: 150 kilokalorii.

Świat & Ludzie
Więcej na temat:ciasteczka | Ciasteczko

Zobacz również

  • Składniki: 3 jajka, po 25 dag cukru i mielonego białego sera, 150 ml oleju, 25 dag mąki, 1 op. proszku do pieczenia, 10 dag czekoladowych kropelek, dżem, 15 dag masy cukrowej, czerwony i zielony... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.