Reklama
  • Piątek, 7 października 2016 (13:10)

    Deser w waflach do lodów

Składniki: 250 ml kremówki 36 proc., 8 dag białej czekolady, 4 jajka, sól, 8 dag cukru, po 6 dag masła i mąki, 10 dag kwaśnej śmietany, 4 dag skrobi ziemniaczanej, 25 dag owoców, soda, rurki , 15 wafelków

1. Kremówkę umieść w rondelku, doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia. Czekoladę połam na kawałki. Rozpuść ją w gorącej kąpieli wodnej, przestudź. Cały czas mie szając, stopniowo wlewaj przestudzoną kremówkę. Wymieszaj, odstaw do lodówki do następnego dnia.

Reklama

2. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Żółtka ubij na puszystą pianę z 6 dag cukru. Dodaj rozpuszczone i przestudzone masło, kwaśną śmietanę oraz mąkę przesianą ze skrobią ziemniaczaną i 2 łyżeczkami sody.

3. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i pozostałym cukrem. Oczyść i posiekaj dowolne owoce, część odłóż, resztę wmieszaj do ciasta razem z pianą z białek. Całość rozlej do wafelków z płaskim dnem. Piecz 45 min w 160 st. Schłodzoną kremówkę z czekoladą ubij na sztywno. Deserki dekoruj kremem, odłożonymi owocami i słodkimi rurkami.

Nawet jeśli brak ci czasu, by upiec „lodowe” babeczki, możesz wykorzystać wafelki i kupne słodycze. Umieść w środku posiekane batoniki, drobne czekoladki, pokruszone ciasteczka, orzeszki, lentilki lub inne dowolne przysmaki. Całość udekoruj bitą śmietaną w sprayu i, ewentualnie, gotowymi posypkami. Twój maluch będzie zachwycony!

15 porcji, czas ok. 70 min; porcja – 160 kcal, cena 1,50 zł.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 4 duże ziemniaki, sól, 30 dag marchewek mini, 20 dag mrożonych różyczek kalafiora, 40 dag mielonego mięsa z indyka, jajko, bułka tarta, masło, olej, sól, pieprz, kilka łyżek groszku z... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.