Reklama
  • Piątek, 7 października 2016 (13:10)

    Diabelskie kotleciki

Składniki: 1 cebula, 1 kg mięsa mielonego, jajko, bułka tarta, 1 łyżka musztardy, sól, pieprz , 12,5 dag mozzarelli, olej, po 6 oliwek i pomidorków, po pół żółtej i pomarańczowej papryki, rzeżucha, keczup, 3/4 kg frytek

1. Cebulę obierz, poszatkuj. Mięso przełóż do miski. Dodaj jajko, cebulę, 2-3 łyżki bułki tartej oraz musztardę. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

2. Wyrób masę. Uformuj z niej 12 kotletów. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Partiami wkładaj mięso. Smaż kotleciki po 3-4 minuty z każdej strony.

Reklama

3. Mozzarellę osącz, pokrój w cienkie plasterki. Wytnij z nich 24 małe kółeczka. Osącz z zalewy czarne oliwki (bez pestek), pokrój w 24 plasterki. Pomidorki opłucz, przekrój na połówki. Umyj połówki papryk. Frytki upiecz wg przepisu na opakowaniu.

4. W kotleciki powtykaj patyczki do lodów. Każdy kotlet ozdób oczami z mozzarelli i oliwek, pomidorowymi noskami, ustami z żółtej papryki i różkami z żółtej papryki. Zrób włosy z rzeżuchy.

12 porcji, czas ok. 40 min; porcja – 560 kcal, cena 2,40 zł.

Patyczki do lodów przydadzą się do zrobienia zdrowego deseru. Kup małe opakowanie jogurtu. W znajdującą się na wierzchu folię wbij patyczek, a następnie całość zamroź. Po wyjęciu otrzymasz jogurtowe lody.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Słodkie szaszłyczki

    Składniki: 3 dag drożdży, 2 łyżki cukru, 3/4 l mleka, 15 dag mąki, 4 jajka, sól, 12 dag kwaśnej śmietany, 15 dag truskawek, 3 banany, 20 dag twarogu, 25 dag mascarpone, 1 op. cukru waniliowego,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.