Reklama
  • Piątek, 7 października 2016 (13:10)

    Diabelskie kotleciki

Składniki: 1 cebula, 1 kg mięsa mielonego, jajko, bułka tarta, 1 łyżka musztardy, sól, pieprz , 12,5 dag mozzarelli, olej, po 6 oliwek i pomidorków, po pół żółtej i pomarańczowej papryki, rzeżucha, keczup, 3/4 kg frytek

1. Cebulę obierz, poszatkuj. Mięso przełóż do miski. Dodaj jajko, cebulę, 2-3 łyżki bułki tartej oraz musztardę. Całość dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

2. Wyrób masę. Uformuj z niej 12 kotletów. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Partiami wkładaj mięso. Smaż kotleciki po 3-4 minuty z każdej strony.

Reklama

3. Mozzarellę osącz, pokrój w cienkie plasterki. Wytnij z nich 24 małe kółeczka. Osącz z zalewy czarne oliwki (bez pestek), pokrój w 24 plasterki. Pomidorki opłucz, przekrój na połówki. Umyj połówki papryk. Frytki upiecz wg przepisu na opakowaniu.

4. W kotleciki powtykaj patyczki do lodów. Każdy kotlet ozdób oczami z mozzarelli i oliwek, pomidorowymi noskami, ustami z żółtej papryki i różkami z żółtej papryki. Zrób włosy z rzeżuchy.

12 porcji, czas ok. 40 min; porcja – 560 kcal, cena 2,40 zł.

Patyczki do lodów przydadzą się do zrobienia zdrowego deseru. Kup małe opakowanie jogurtu. W znajdującą się na wierzchu folię wbij patyczek, a następnie całość zamroź. Po wyjęciu otrzymasz jogurtowe lody.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 320 dag filetu z indyka 34 młode marchewki 31 pietruszka 3kawałek selera 31 łyżka masła 32 ziemniaki 32 łyżki gęstej śmietany 3sól, pieprz 3cukier 32 tosty pszenne, szczypiorek więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.