Reklama
  • Piątek, 9 października 2009 (10:29)

    Gotujemy pierwszą zupkę dla dziecka

Chciałabyś ją sama przygotować, ale nie jesteś pewna, czy potrafisz? Podpowiemy ci, jak to zrobić. Taki ciepły i zdrowy posiłek na pewno posmakuje twojemu maleństwu.

Zdjęcie

Przygotowanie zupki dla malucha to żaden problem! /poboczem.pl
Przygotowanie zupki dla malucha to żaden problem!
/poboczem.pl
Przyrządzenie pierwszej zupki może wydawać się trudne. Zwłaszcza jeśli masz ambicję, by nowa potrawa nie tylko smakowała maluszkowi, ale wręcz "kipiała" od zdrowych składników.

Tymczasem w rzeczywistości własnoręczne przygotowanie obiadku dla smyka to wcale nie taki wielki problem. Trzeba tylko wiedzieć, jak się do tego zabrać. Oto ściągawka, która ci pomoże.

Reklama

Zanim staniesz przy kuchence...
...powinnaś przygotować sobie "zaplecze", między innymi w postaci zdrowych składników na zupkę, Przede wszystkim poszukaj źródła warzyw, hodowanych bez środków ochrony roślin i nawozów sztucznych. Znajdziesz je choćby na działce u rodziny czy przyjaciół albo w sklepie ze zdrową żywnością.

Warto także rozejrzeć się na pobliskim bazarku (często mają tam stoiska rolnicy z okolicznych gospodarstw). Najlepsze warzywa na zupkę dla niemowlęcia (serwowaną ok. 5.-6. miesiąca) to ziemniaki, marchewka, dynia, korzeń pietruszki.

W 7.-8. miesiącu możesz zapoznać malca także ze smakiem brokułów, kalafiora, buraków. Te warzywa są dość lekkostrawne i rzadko wywołują alergie.

Zorientuj się, gdzie w twojej okolicy możesz kupić zdrowe mięsko. Najważniejsze, by nie pochodziło z intensywnej hodowli, gdzie zwierzętom podaje się karmę z hormonami i antybiotykami. Dlatego zamiast w supermarkecie czy sieciowym sklepie mięsnym, lepiej zaopatruj się w małym sklepiku lub stoisku na bazarku.

Jakie mięso powinnaś wybrać? Na początek najzdrowszy dla malucha będzie kurczak (taki, który jeszcze niedawno biegał po podwórku) oraz królik, a po 7.-8. miesiącu także cielęcina, jagnięcina, a nawet wieprzowina (ale tu w grę wchodzi tylko szynka, najchudsza część mięsa).

Przyda ci się woda mineralna, która ma na etykiecie informację o tym, że nadaje się dla niemowląt. To na niej najlepiej początkowo gotować zupki dla małego dziecka.

Warto mieć w domu także kleik ryżowy lub kukurydziany, którym ewentualnie można zagęścić posiłek, by był bardziej sycący i kaloryczny.

Najwyższy czas zakasać rękawy

Gdy po raz pierwszy zamierzasz zaserwować dziecku zupkę, zrób ją tylko z jednego składnika, np. marchewki (dzieci chętnie ją jedzą, bo ma lekko słodkawy smak). Dzięki temu, jeśli maluszek dostanie wysypki, biegunki lub bólu brzuszka, łatwiej będzie stwierdzić, co mu zaszkodziło i wycofać produkt z menu brzdąca na ok. 2 tygodnie (po tym czasie można podać maluszkowi małą porcję - np. łyżeczkę. Jeśli w ciągu kilku dni nie pojawią się objawy alergii, produkt może wrócić do menu niemowlęcia).

Marchewkę wyszoruj. Jeśli nie jesteś pewna jej pochodzenia, obierz ją grubo (by pozbyć się pozostałości nawozów sztucznych i środków ochrony roślin, które przenikają także pod skórkę). Następnie dokładnie umyj warzywo i pokrój na małe kawałki.

Odmierz składniki. Powinny być w proporcji pół na pół z wodą. Z około 50 g marchwi, czyli jednej średniej marchewki i 50 ml wrzątku powinnaś otrzymać ok. 100 g zupki. Pamiętaj, że jarzynę trzeba oczyścić, a dopiero potem zważyć.

Zagotuj odmierzoną porcję wody i dodaj do niej marchew. Po ok. 20 minutach gotowania pod przykryciem, gdy warzywo zmięknie, zmiksuj je z wywarem na gładką masę.

Jeśli zupka jest za gęsta, możesz rozrzedzić ją nieco wrzątkiem. Z kolei zbyt rzadką łatwo zagęścisz, dodając kleik ryżowy lub kukurydziany.

Mam dziecko

Zobacz również

  • Składniki: 20 podłużnych biszkoptów, 200 ml półtłustego mleka, 20 dag gorzkiej czekolady , 50 dag białego sera, 6 dag cukru pudru, 250 ml kremówki 36 proc., 1 op. cukru waniliowego, żelki więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.