Reklama
  • Piątek, 7 października 2016 (13:10)

    Imprezowy jeż owocowy

Składniki: 5 dag owoców miechunki, 6 dag sera w kulkach, po 7,5 dag mozzarelli w ku lkach, sera gouda i winogron, 10 dag pomidorków koktajlowych, 1 melon

1. Owoce miechunki oczyść z zewnętrznych łupinek, opłucz i osusz. Kulki sera (dowolny smak) przekrój na połówki. Kulki mozzarelli osącz z zalewy.

2. Ser gouda (lub inny żółty ser) pokrój w kostki. Opłucz i osusz ciemne winogrona (najlepsza będzie odmiana bezpestkowa). Pomidorki koktajlowe opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym.

Reklama

3. Melon (np. miodowy) umyj, osusz, przekrój na pół. Usuń gniazda nasienne. Jedną połówkę melona ułóż na talerzu skórką do góry. Posłuży ona do umieszczania przygotowanych przekąsek.

4. Z drugiej połówki melona specjalną łyżeczką wydrąż kulki. Jeśli nie masz takiej łyżeczki, wydrąż miąższ zwykłą łyżką, a potem pokrój go w równą kosteczkę. Przygotuj drewniane wykałaczki.

5. Na wykałaczki nadziewaj na przemian owoce miechunki, kulki mozzareli i melona, żółty ser w kostkach, połówki sera w kulkach, pomidorki i winogrona. Wykałaczki wbijaj w melona tak, by „udawały” kolce jeża.

6. Z kawałka mozzarelli wytnij dwa kółeczka. Umieść je z przodu jeża, tak by imitowały oczy. Z połówki winogrona zrób nosek (do mocowania ozdób możesz użyć goździków).

8 porcji, czas ok. 20 min; porcja – 140 kcal, cena 2,10 zł.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: ● tabliczka ciemnej czekolady ● 2 łyżki kakao ● łyżka cukru pudru ● 20 dag truskawek ● małe opakowanie serka mascarpone ● szklanka śmietany 30% ● łyżka cukru pudru ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.