Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Kaczuszki w stawie marchewkowym

Składniki: 320 dag filetu z indyka 34 młode marchewki 31 pietruszka 3kawałek selera 31 łyżka masła 32 ziemniaki 32 łyżki gęstej śmietany 3sól, pieprz 3cukier 32 tosty pszenne, szczypiorek

1 Mięso opłucz, wrzuć do garnuszka. Wlej 4 szklanki wody, wsyp odrobinę soli. Doprowadź do wrzenia i zdejmij tworzącą się szumowinę. Oczyść starannie marchewki, pietruszkę oraz kawałek selera. Marchewki pokrój na kawałki, pozostałe warzywa wrzuć do garnka w całości. Dodaj łyżkę masła, gotuj zupę na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut.

2 Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Z zupy usuń jedną marchewkę, kawałek selera oraz korzeń pietruszki. Wrzuć ziemniaki i gotuj razem przez 15 minut.

Reklama

3 Gotową zupę zdejmij z ognia, zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku solą, odrobiną pieprzu i cukru. Tosty zrumień w tosterze lub na suchej patelni. Foremką wytnij małe kaczuszki. Zupę rozlej do miseczek. Udekoruj falami ze śmietany, sitowiem ze szczypiorku i pływającymi kaczuszkami.

czas ok. 60 min; porcja – 130 kcal, cena 2,50 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: ● 35 dag mąki ● 15 dag cukru ● 3 łyżeczki proszku do pieczenia ● 1/4 łyżeczki soli ● 2 jajka ● 175 ml mleka ● 150 ml oleju ● 15 dag truskawek ● sos truskawkowy ● łyżeczka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.