Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Kaczuszki w stawie marchewkowym

Składniki: 320 dag filetu z indyka 34 młode marchewki 31 pietruszka 3kawałek selera 31 łyżka masła 32 ziemniaki 32 łyżki gęstej śmietany 3sól, pieprz 3cukier 32 tosty pszenne, szczypiorek

1 Mięso opłucz, wrzuć do garnuszka. Wlej 4 szklanki wody, wsyp odrobinę soli. Doprowadź do wrzenia i zdejmij tworzącą się szumowinę. Oczyść starannie marchewki, pietruszkę oraz kawałek selera. Marchewki pokrój na kawałki, pozostałe warzywa wrzuć do garnka w całości. Dodaj łyżkę masła, gotuj zupę na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut.

2 Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Z zupy usuń jedną marchewkę, kawałek selera oraz korzeń pietruszki. Wrzuć ziemniaki i gotuj razem przez 15 minut.

Reklama

3 Gotową zupę zdejmij z ognia, zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku solą, odrobiną pieprzu i cukru. Tosty zrumień w tosterze lub na suchej patelni. Foremką wytnij małe kaczuszki. Zupę rozlej do miseczek. Udekoruj falami ze śmietany, sitowiem ze szczypiorku i pływającymi kaczuszkami.

czas ok. 60 min; porcja – 130 kcal, cena 2,50 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag mąki, 15 dag cukru pudru, sól, 27 dag masła, 3 żółtka, 2 łyżki syropu wiśniowego, dżem morelowy, 1 opakowanie lukru, kolorowe cukierki do dekoracji (lentilki) więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.