Reklama
  • Piątek, 4 marca 2016 (15:01)

    Klopsiki w białym sosie

Składniki: 40 dag mielonego mięsa drobiowego, pół cebuli, 1 jajko, słodka papryka, sól, bułka tarta, 2 szklanki rosołu drobiowego, pół szklanki słodkiej śmietanki, cukier, sok wyciśnięty z cytryny, pieprz, zioła.

1. Mięso mielone przełóż do miski. Połówkę obranej cebuli bardzo drobno posiekaj. Dodaj do mięsa razem z jajkiem. Wsyp tyle bułki tartej, by z masy dało się formować klopsy.

2. Przygotowaną masę mięsną dopraw do smaku solą, pieprzem oraz słodką mieloną papryką. Zwilżonymi dłońmi formuj małej klopsy.

Reklama

3. W rondlu zagotuj rosół (możesz też użyć bulionu drobiowego z kostki). Na wrzątek wrzuć klopsy. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem około 25 minut. Na koniec zmniejsz ogień i wlej słodką śmietankę. Jeszcze chwilę razem ogrzewaj.

4. Gotowy sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem, szczyptą cukru i odrobiną soku wyciśniętego ze sparzonej cytryny. Umyj i posiekaj kilka gałązek ulubionych ziół (szczypiorku, koperku lub natki). Dodaj do potrawy tuż przed podaniem.

Świat kobiety
Więcej na temat:klopsiki

Zobacz również

  • Składniki: 1 opakowanie (6 płatów) ciasta francuskiego, jajko, 3 łyżki pestek słonecznika, po 15 dag wędliny i żółtego sera, 2 pomidory, kilka listków sałaty, świeże zioła (np. bazylia),... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.