Reklama
  • Piątek, 4 marca 2016 (15:01)

    Klopsiki w białym sosie

Składniki: 40 dag mielonego mięsa drobiowego, pół cebuli, 1 jajko, słodka papryka, sól, bułka tarta, 2 szklanki rosołu drobiowego, pół szklanki słodkiej śmietanki, cukier, sok wyciśnięty z cytryny, pieprz, zioła.

1. Mięso mielone przełóż do miski. Połówkę obranej cebuli bardzo drobno posiekaj. Dodaj do mięsa razem z jajkiem. Wsyp tyle bułki tartej, by z masy dało się formować klopsy.

2. Przygotowaną masę mięsną dopraw do smaku solą, pieprzem oraz słodką mieloną papryką. Zwilżonymi dłońmi formuj małej klopsy.

Reklama

3. W rondlu zagotuj rosół (możesz też użyć bulionu drobiowego z kostki). Na wrzątek wrzuć klopsy. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem około 25 minut. Na koniec zmniejsz ogień i wlej słodką śmietankę. Jeszcze chwilę razem ogrzewaj.

4. Gotowy sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem, szczyptą cukru i odrobiną soku wyciśniętego ze sparzonej cytryny. Umyj i posiekaj kilka gałązek ulubionych ziół (szczypiorku, koperku lub natki). Dodaj do potrawy tuż przed podaniem.

Świat kobiety
Więcej na temat:klopsiki

Zobacz również

  • Składniki: 320 dag filetu z indyka 34 młode marchewki 31 pietruszka 3kawałek selera 31 łyżka masła 32 ziemniaki 32 łyżki gęstej śmietany 3sól, pieprz 3cukier 32 tosty pszenne, szczypiorek więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.