Reklama
  • Środa, 18 maja 2016 (15:05)

    Kluseczki ziemniaczane

Składniki: 6 dużych ziemniaków, 2 marchwie, 10 dag szpinaku mrożonego, jajko, 20 dag mąki, 2 łyżki siemienia lnianego, 2 łyżki ziaren słonecznika, 2 łyżki sezamu, sól, pieprz.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

1. Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie. Ciepłe przeciskam przez praskę. 

Reklama

2. Marchwie obieram, opłukuję, ścieram na tarce o dużych oczkach. Szpinak rozmrażam i odsączam z nadmiaru wody.  

3. Do ziemniaków dodaję mąkę, jajko, marchew, szpinak, ziarna oraz sól i pieprz. Wyrabiam całość na gładką masę. 

4. Stolnicę oprószam mąką. Z masy ziemniaczanej formuję wałki, kroję je na kluseczki równej wielkości. Wrzucam na osolony wrzątek i gotuję do wypłynięcia.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Przygotowanie 60 min • Porcja 130 kcal • Koszt porcji 70 gr • Przepis na 8 porcji.

Moje dzieci zajadają się tymi kolorowymi kluseczkami. Katarzyna Muras ze Skierniewic

Więcej na temat:koszt | przepis

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: ● tabliczka ciemnej czekolady ● 2 łyżki kakao ● łyżka cukru pudru ● 20 dag truskawek ● małe opakowanie serka mascarpone ● szklanka śmietany 30% ● łyżka cukru pudru ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.