Reklama
  • Środa, 18 maja 2016 (15:05)

    Kluseczki ziemniaczane

Składniki: 6 dużych ziemniaków, 2 marchwie, 10 dag szpinaku mrożonego, jajko, 20 dag mąki, 2 łyżki siemienia lnianego, 2 łyżki ziaren słonecznika, 2 łyżki sezamu, sól, pieprz.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

1. Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie. Ciepłe przeciskam przez praskę. 

Reklama

2. Marchwie obieram, opłukuję, ścieram na tarce o dużych oczkach. Szpinak rozmrażam i odsączam z nadmiaru wody.  

3. Do ziemniaków dodaję mąkę, jajko, marchew, szpinak, ziarna oraz sól i pieprz. Wyrabiam całość na gładką masę. 

4. Stolnicę oprószam mąką. Z masy ziemniaczanej formuję wałki, kroję je na kluseczki równej wielkości. Wrzucam na osolony wrzątek i gotuję do wypłynięcia.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Przygotowanie 60 min • Porcja 130 kcal • Koszt porcji 70 gr • Przepis na 8 porcji.

Moje dzieci zajadają się tymi kolorowymi kluseczkami. Katarzyna Muras ze Skierniewic

Więcej na temat:koszt | przepis

Zobacz również

  • Słodkie szaszłyczki

    Składniki: 3 dag drożdży, 2 łyżki cukru, 3/4 l mleka, 15 dag mąki, 4 jajka, sól, 12 dag kwaśnej śmietany, 15 dag truskawek, 3 banany, 20 dag twarogu, 25 dag mascarpone, 1 op. cukru waniliowego,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.