Reklama
  • Środa, 18 maja 2016 (15:05)

    Kluseczki ziemniaczane

Składniki: 6 dużych ziemniaków, 2 marchwie, 10 dag szpinaku mrożonego, jajko, 20 dag mąki, 2 łyżki siemienia lnianego, 2 łyżki ziaren słonecznika, 2 łyżki sezamu, sól, pieprz.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

1. Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie. Ciepłe przeciskam przez praskę. 

Reklama

2. Marchwie obieram, opłukuję, ścieram na tarce o dużych oczkach. Szpinak rozmrażam i odsączam z nadmiaru wody.  

3. Do ziemniaków dodaję mąkę, jajko, marchew, szpinak, ziarna oraz sól i pieprz. Wyrabiam całość na gładką masę. 

4. Stolnicę oprószam mąką. Z masy ziemniaczanej formuję wałki, kroję je na kluseczki równej wielkości. Wrzucam na osolony wrzątek i gotuję do wypłynięcia.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Przygotowanie 60 min • Porcja 130 kcal • Koszt porcji 70 gr • Przepis na 8 porcji.

Moje dzieci zajadają się tymi kolorowymi kluseczkami. Katarzyna Muras ze Skierniewic

Więcej na temat:koszt | przepis

Zobacz również

  • Składniki: 320 dag filetu z indyka 34 młode marchewki 31 pietruszka 3kawałek selera 31 łyżka masła 32 ziemniaki 32 łyżki gęstej śmietany 3sól, pieprz 3cukier 32 tosty pszenne, szczypiorek więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.