Reklama
  • Czwartek, 24 listopada 2016 (09:05)

    Kokardkowa sałatka dla dzieci

Składniki: 25 dag makaronu kokardki, 1 puszka kukurydzy, sól, po 1 strąku czerwonej, żółtej i pomarańczowej papryki, pieprz, 1/2 ogórka sałatkowego, 10 dag suszonych kabanosów, 1/4 sałaty lodowej, 15 dag jogurtu, sok z cytryny, płynny miód, musztarda, oliwa

1. Makaron wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie, przepłucz zimną wodą. Pozostaw do osączenia i ostudzenia.

2. Kukurydzę osącz na sicie, połącz z makaronem. Strąki kolorowych papryk umyj, osusz. Przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Żółtą i pomarańczową paprykę odłóż do dekoracji. Czerwoną posiekaj w drobną kosteczkę. Dodaj do makaronu.

Reklama

3. Ogórek sałatkowy wyszoruj starannie, pokrój w małą kosteczkę. Kabanosy pokrój w krążki. Razem z ogórkami dodaj do pozostałych składników sałatki. Wymieszaj starannie. Na koniec do sałatki dodaj opłukane, osuszone i porwane na kawałki liście sałaty.

4. Na sos połącz jogurt z sokiem wyciśniętym ze sparzonej cytryny. Dodaj 2-3 łyżeczki płynnego miodu, oliwę i łyżeczkę łagodnej musztardy. Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Połącz z sałatką tuż przed podaniem. Aby danie bardziej podobało się dzieciom, ozdób je bajkowymi postaciami lub kwiatkami i motylkami wyciętymi z odłożonych połówek kolorowych papryk.

Do wycinania wzorków z papryki, żółtego sera, szynki, a także pieczywa tostowego lub surowego ciasta francuskiego najlepiej użyć foremek do ciasteczek. Pamiętaj przy tym, że lepsze (ostrzejsze) są metalowe formy.

8 porcji, czas ok. 25 min; porcja – 270 kcal, cena 1,90 zł.

Ozdobne figurki możesz też wycinać z żółtego sera.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 320 dag filetu z indyka 34 młode marchewki 31 pietruszka 3kawałek selera 31 łyżka masła 32 ziemniaki 32 łyżki gęstej śmietany 3sól, pieprz 3cukier 32 tosty pszenne, szczypiorek więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.