Reklama
  • Piątek, 23 września 2016 (08:07)

    Kokosowe pandy

Składniki: 2 szkl. mąki, 3/4 szkl. cukru, 2 jajka, 1 op. cukru waniliow., sól , proszek do pieczenia, soda , 1/2 szkl. oleju, 1 szkl. mleka, bita śmietana, 15 dag wiórków kokosowych, czekoladowe dropsy, pisak i biały lukier

1. Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli, cukier oraz cukier waniliowy. Wsyp łyżeczkę proszku do pieczenia oraz pół łyżeczki sody oczyszczonej. Suche składniki wymieszaj.

2. W osobnym naczyniu rozkłóć jajka. Wlej olej oraz mleko, wymieszaj. Płynne składniki przelej do miski z suchymi produktami, połącz. Formy do muffinek wyłóż papilotkami (lub natłuść i posyp mąką). Napełnij ciastem do 2/3 wysokości. Ustaw na blasze. Piecz 15-20 minut (do suchego patyczka) w temp. 180 st. Wyjmij, pozostaw do ostudzenia.

Reklama

3. Muffinki podawaj na stół w zielonych papilotkach. Każdą porcję posmaruj bitą śmietaną i posyp wiórkami kokosowymi. Z czekoladowych dropsów (lentilek lub płatków do mleka) zrób uszy, noski i oczy misiaczków. Te ostatnie wykończ lukrem. Pisakiem narysuj buźki.

Czas ok. 30 min; porcja – 260 kcal, cena 1,60 zł, 12 porcji.

Chcesz sprawić przyjemność dziecku? Zabierz je do sklepu i pozwól wybrać kolorowe papilotki do muffinek. Starsza pociecha z pewnością zechce później pomóc ci w przygotowaniu słodkiego deseru.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: ● 35 dag mąki ● 15 dag cukru ● 3 łyżeczki proszku do pieczenia ● 1/4 łyżeczki soli ● 2 jajka ● 175 ml mleka ● 150 ml oleju ● 15 dag truskawek ● sos truskawkowy ● łyżeczka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.