Reklama
  • Piątek, 4 marca 2016 (15:01)

    Kruche tartaletki z serowym farszem

Składniki: 1 kostka margaryny, 2 szklanki mąki, sól, 40 dag żółtego sera, 1 szklanka mleka, 1 szklanka śmietany, 2-3 jajka, sól, pieprz, mielona słodka papryka, gał ka muszkat.

1. Margarynę posiekaj razem z mąką, szczyptą soli oraz 3-4 łyżkami lodowatej wody. Szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią i odłóż do lodówki na 2 godziny.

2. Na nadzienie zetrzyj na tarce o dużych oczkach żółty ser. Wsyp go do miski, zalej mlekiem oraz śmietaną, starannie wymieszaj.

Reklama

3. Na koniec do składników farszu wbij 2 duże lub 3 mniejsze jajka. Całość starannie wymieszaj. Dopraw nadzienie do smaku solą, pieprzem, mieloną słodką papryką oraz świeżo startą gałką muszkatołową.

4. Przygotuj 8 foremek na tartaletki. Wylep je schłodzonym ciastem, a następnie napełnij serowo-jajecznym nadzieniem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st., aż masa się zetnie (25-30 minut).

Możesz także przygotować jedną większą formę i piec tartę 45 minut.

Świat kobiety
Więcej na temat:tartaletki

Zobacz również

  • Składniki: 1 jajko, 120 ml mleka, 25 dag mąki, proszek do pieczenia, 8 dag płatków kukurydzianych, 1 łyżka bułki tartej, 12 pałek kurczaka, olej, 1 cytryna, mielona słodka papryka, sól więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.