Reklama
  • Piątek, 4 marca 2016 (15:01)

    Kruche tartaletki z serowym farszem

Składniki: 1 kostka margaryny, 2 szklanki mąki, sól, 40 dag żółtego sera, 1 szklanka mleka, 1 szklanka śmietany, 2-3 jajka, sól, pieprz, mielona słodka papryka, gał ka muszkat.

1. Margarynę posiekaj razem z mąką, szczyptą soli oraz 3-4 łyżkami lodowatej wody. Szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią i odłóż do lodówki na 2 godziny.

2. Na nadzienie zetrzyj na tarce o dużych oczkach żółty ser. Wsyp go do miski, zalej mlekiem oraz śmietaną, starannie wymieszaj.

Reklama

3. Na koniec do składników farszu wbij 2 duże lub 3 mniejsze jajka. Całość starannie wymieszaj. Dopraw nadzienie do smaku solą, pieprzem, mieloną słodką papryką oraz świeżo startą gałką muszkatołową.

4. Przygotuj 8 foremek na tartaletki. Wylep je schłodzonym ciastem, a następnie napełnij serowo-jajecznym nadzieniem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st., aż masa się zetnie (25-30 minut).

Możesz także przygotować jedną większą formę i piec tartę 45 minut.

Świat kobiety
Więcej na temat:tartaletki

Zobacz również

  • Składniki: 320 dag filetu z indyka 34 młode marchewki 31 pietruszka 3kawałek selera 31 łyżka masła 32 ziemniaki 32 łyżki gęstej śmietany 3sól, pieprz 3cukier 32 tosty pszenne, szczypiorek więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.