Reklama
  • Czwartek, 2 czerwca 2016 (08:00)

    Lodowe ciasteczka

Składniki: 20 dag masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 op. cukru waniliowego, 2 żółtka, 25 dag mąki, 10 dag mielonych migdałów, olejek migd., 2 op. lukru, kolorowe barwniki, polewa, posypka, pisaki lukrowe.

1 Masło pokrój. Dodaj cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, przesianą mąkę oraz zmielone migdały. Wlej kilka kropli olejku migdałowego.

2 Przygotowane składniki posiekaj, a potem szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i odłóż do lodówki na minimum 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 4 mm.

Reklama

3 Foremkami w kształcie lodowych pucharków wykrywaj duże ciastka. Możesz także przygotować szablon i wycinać ciastka nożem. Ułóż je na przykrytej pergaminem blasze. Piecz ok. 15 min w 180 st. Wyjmij, ostudź.

4 Lukier i polewę przygotuj wg przepisu. Większość lukru utrzyj z kolorowymi barwnikami. Oblewaj ciasteczka lukrem, ozdabiaj polewą, pisakami lukrowymi oraz cukrowymi posypkami.

czas ok. 70 min; porcja – 160 kcal, cena 1 zł

Świat kobiety
Więcej na temat:lukier | ciasteczka

Zobacz również

  • Składniki: 6 małych parówek z indyka, 3 plasterki sera, pół rolki ciasta francuskiego, łyżeczka majonezu, 12 ziarenek pieprzu. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.