Reklama
  • Czwartek, 2 czerwca 2016 (08:00)

    Lodowe ciasteczka

Składniki: 20 dag masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 op. cukru waniliowego, 2 żółtka, 25 dag mąki, 10 dag mielonych migdałów, olejek migd., 2 op. lukru, kolorowe barwniki, polewa, posypka, pisaki lukrowe.

1 Masło pokrój. Dodaj cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, przesianą mąkę oraz zmielone migdały. Wlej kilka kropli olejku migdałowego.

2 Przygotowane składniki posiekaj, a potem szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i odłóż do lodówki na minimum 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 4 mm.

Reklama

3 Foremkami w kształcie lodowych pucharków wykrywaj duże ciastka. Możesz także przygotować szablon i wycinać ciastka nożem. Ułóż je na przykrytej pergaminem blasze. Piecz ok. 15 min w 180 st. Wyjmij, ostudź.

4 Lukier i polewę przygotuj wg przepisu. Większość lukru utrzyj z kolorowymi barwnikami. Oblewaj ciasteczka lukrem, ozdabiaj polewą, pisakami lukrowymi oraz cukrowymi posypkami.

czas ok. 70 min; porcja – 160 kcal, cena 1 zł

Świat kobiety
Więcej na temat:lukier | ciasteczka

Zobacz również

  • Składniki: 320 dag filetu z indyka 34 młode marchewki 31 pietruszka 3kawałek selera 31 łyżka masła 32 ziemniaki 32 łyżki gęstej śmietany 3sól, pieprz 3cukier 32 tosty pszenne, szczypiorek więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.