Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Lodowy deser klauna

Składniki: 15 dag masła, 20 dag cukru, sól, 1 op. cukru waniliowego, 3 jajka, 20 dag mąki, proszek do pieczenia, 1/2 l kremówki, 2 łyżki kakao , 3 łyżeczki żelatyny , po 12 krążków ananasa z puszki, kulek lodów waniliowych i rożków, drażetki

1. Masło, 15 dag cukru, cukier waniliowy oraz szczyptę soli zmiksuj na gładką i puszystą masę. Do każdego jajka dodaj po łyżce mąki, rozmieszaj. Przesiej resztę mąki z łyżeczką proszku do pieczenia, wszystkie składniki ciasta połącz starannie.

2. Blachę wyłóż pergaminem, nałóż ciasto. Piecz około 20 minut w temp. 180 stopni. Pozostaw do ostudzenia.

Reklama

3. Kremówkę ubij na sztywno z pozostałym cukrem i kakao. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody. Ostudź, pozostaw do lekkiego stężenia. Dodaj do kremówki. Ubijaj razem jeszcze chwilę.

4. Tężejący mus rozsmaruj na przestudzonym cieście. Odstaw do lodówki do całkowitego zastudzenia. Gotowe ciasto pokrój na 12 kwadratów.

5. Na każdym kawałku ciasta ułóż osączony krążek ananasa. Waflowe rożki napełnij waniliowymi lodami. Układaj wafelkami do góry tak, by kulki tworzyły twarze klaunów, a rożki imitowały czapeczki. Używając drażetek cukrowych, ozdób twarze kolorowymi oczkami i nosami.

Zmiksuj 300 ml maślanki, 2 jajka i 120 ml oleju. Dodaj 40 dag mąki przesianej z ły- żeczką proszku do pieczenia i łyżeczką sody oczyszczonej. Ciasto wlej do formy. Piecz 60 min w 180 st. Posmaruj musem.

12 porcji, czas ok. 50 min; porcja – 350 kcal, cena 2 zł.

SŁODKOŚCI JAK Z BAJKI

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag mąki, 15 dag cukru pudru, sól, 27 dag masła, 3 żółtka, 2 łyżki syropu wiśniowego, dżem morelowy, 1 opakowanie lukru, kolorowe cukierki do dekoracji (lentilki) więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.