Reklama
  • Piątek, 4 marca (15:01)

    Makaron z tuńczykiem dla dzieci

Składniki: 20 dag makaronu (np. wstążki), pół cebuli, 1 łyżka masła, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1-2 łyżki śmietany, 1 puszka tuńczyka, bazylia, orzeszki pini, sól, pieprz.

1. W garnku zagotuj 1-2 litry wody z solą. Wrzuć makaron i ugotuj do miękkości według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie, pozostaw do osączenia. Nie przelewaj makaronu zimną wodą.

2. Cebulę obierz, drobno poszatkuj. W rondelku rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, lekko zrumień. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj. Wlej 2-3 łyżki wody. Chwilę duś razem, połącz ze śmietaną. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.

Reklama

3. Tuńczyka osącz, lekko rozdrobnij widelcem. Opłucz kilka listków bazylii, potnij w paseczki. Na rozgrzaną suchą patelnię wrzuć 2 łyżki orzeszków piniowych (ewentualnie pestek słonecznika), zrumień.

4. Makaron i mięso tuńczyka rozłóż na talerze. Polej przygotowanym sosem. Posyp orzeszkami oraz bazylią.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Kluseczki ziemniaczane

    Składniki: 6 dużych ziemniaków, 2 marchwie, 10 dag szpinaku mrożonego, jajko, 20 dag mąki, 2 łyżki siemienia lnianego, 2 łyżki ziaren słonecznika, 2 łyżki sezamu, sól, pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.