Reklama
  • Piątek, 4 marca 2016 (15:01)

    Makaron z tuńczykiem dla dzieci

Składniki: 20 dag makaronu (np. wstążki), pół cebuli, 1 łyżka masła, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1-2 łyżki śmietany, 1 puszka tuńczyka, bazylia, orzeszki pini, sól, pieprz.

1. W garnku zagotuj 1-2 litry wody z solą. Wrzuć makaron i ugotuj do miękkości według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie, pozostaw do osączenia. Nie przelewaj makaronu zimną wodą.

2. Cebulę obierz, drobno poszatkuj. W rondelku rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, lekko zrumień. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj. Wlej 2-3 łyżki wody. Chwilę duś razem, połącz ze śmietaną. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.

Reklama

3. Tuńczyka osącz, lekko rozdrobnij widelcem. Opłucz kilka listków bazylii, potnij w paseczki. Na rozgrzaną suchą patelnię wrzuć 2 łyżki orzeszków piniowych (ewentualnie pestek słonecznika), zrumień.

4. Makaron i mięso tuńczyka rozłóż na talerze. Polej przygotowanym sosem. Posyp orzeszkami oraz bazylią.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 320 dag filetu z indyka 34 młode marchewki 31 pietruszka 3kawałek selera 31 łyżka masła 32 ziemniaki 32 łyżki gęstej śmietany 3sól, pieprz 3cukier 32 tosty pszenne, szczypiorek więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.