Reklama
  • Czwartek, 7 lipca 2016 (08:05)

    Mięsna stonoga

Składniki: 2 bułki, 60 ml mleka, 40 dag mielonego mięsa, 1 jajko, 2 łyżki mąki, 2 ząbki czosnku, keczupu, sól, 2-3 łyżki bułki tartej, olej, 4 pomidorki koktajlowe, 1 ogórek, kilka obranych migdałów.

1 Pokrój bułki w drobną kostkę, zalej mlekiem. Dodaj mielone mięso, jajko, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę keczupu oraz sól do smaku. Wszystkie składniki wymieszaj, wyrób gładką masę. Dodaj do niej tyle bułki tartej, by z masy dało się uformować pulpety.

2 Zwilżonymi dłońmi formuj niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego). Rozgrzej olej na patelni. Obsmaż na nim pulpeciki ze wszystkich stron. Przełóż je na papierowe serwetki, aby odsączyć tłuszcz.

Reklama

3 Pomidorki koktajlowe oraz ogórka umyj starannie i osusz. Połowę ogórka pokrój w cienkie plasterki, resztę – w grube paski, które utworzą nogi stonogi. Na szpadki do szaszłyków nadziewaj na zmianę pulpeciki i plasterki ogórka, zakończ całym pomidorkiem. Ułóż stonogi na talerzach, dołóż nóżki. W pulpeciki wetknij migdały.

czas ok. 50 min; porcja – 460 kcal, cena 2,20 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 4 duże ziemniaki, sól, 30 dag marchewek mini, 20 dag mrożonych różyczek kalafiora, 40 dag mielonego mięsa z indyka, jajko, bułka tarta, masło, olej, sól, pieprz, kilka łyżek groszku z... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.