Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Mięsne muffiny z ziemniakami

Składniki: 40 dag mięsa mielonego, jajko, pół pęczka szczypiorku, bułka tarta, 4 ziemniaki, 3 łyżki mleka, 1 łyżka majonezu, 2 pomidory, sól, pieprz, mielona słodka papryka, 3 łyżki łagodnego keczupu.

1 Mięso mielone (drobiowe lub wieprzowo-wołowe) wyrób na gładką masę z jajkiem oraz łyżką keczupu. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec do masy dodaj połowę umytego i posiekanego szczypiorku. Uformuj 6 kulek.

Reklama

2 Przygotuj blachę lub foremki do muffinek (babeczek), wyłóż je papilotkami. Każdą kulkę z mięsa mielonego obtocz delikatnie w bułce tartej, włóż do formy. Całość wstaw do piekarnika. Piecz około 30 minut w temperaturze 180 st.

3 Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki. Wrzuć na osolony wrzątek, ugotuj do miękkości. Odlej. Połącz ze szczyptą mielonej papryki, mlekiem oraz majonezem. Utłucz lub zmiksuj na purée.

4 Na upieczonych muffinkach rozłóż plastry pomidorów. Masę ziemniaczaną przełóż do szprycy, wyciśnij na pomidory. Ozdób keczupem i resztą szczypiorku.

czas ok. 50 min; porcja – 260 kcal, cena 1,90 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Słodkie szaszłyczki

    Składniki: 3 dag drożdży, 2 łyżki cukru, 3/4 l mleka, 15 dag mąki, 4 jajka, sól, 12 dag kwaśnej śmietany, 15 dag truskawek, 3 banany, 20 dag twarogu, 25 dag mascarpone, 1 op. cukru waniliowego,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.