Reklama
  • Środa, 12 lipca 2017 (08:00)

    Mięsne muffiny z ziemniakami

Składniki: 40 dag mięsa mielonego, jajko, pół pęczka szczypiorku, bułka tarta, 4 ziemniaki, 3 łyżki mleka, 1 łyżka majonezu, 2 pomidory, sól, pieprz, mielona słodka papryka, 3 łyżki łagodnego keczupu.

1 Mięso mielone (drobiowe lub wieprzowo-wołowe) wyrób na gładką masę z jajkiem oraz łyżką keczupu. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec do masy dodaj połowę umytego i posiekanego szczypiorku. Uformuj 6 kulek.

Reklama

2 Przygotuj blachę lub foremki do muffinek (babeczek), wyłóż je papilotkami. Każdą kulkę z mięsa mielonego obtocz delikatnie w bułce tartej, włóż do formy. Całość wstaw do piekarnika. Piecz około 30 minut w temperaturze 180 st.

3 Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki. Wrzuć na osolony wrzątek, ugotuj do miękkości. Odlej. Połącz ze szczyptą mielonej papryki, mlekiem oraz majonezem. Utłucz lub zmiksuj na purée.

4 Na upieczonych muffinkach rozłóż plastry pomidorów. Masę ziemniaczaną przełóż do szprycy, wyciśnij na pomidory. Ozdób keczupem i resztą szczypiorku.

czas ok. 50 min; porcja – 260 kcal, cena 1,90 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 320 dag filetu z indyka 34 młode marchewki 31 pietruszka 3kawałek selera 31 łyżka masła 32 ziemniaki 32 łyżki gęstej śmietany 3sól, pieprz 3cukier 32 tosty pszenne, szczypiorek więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.