Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Misiowe śniadanko

Składniki: 31,5 dag drożdży 3350 ml mleka 33 łyżki cukru 325 dag mąki 31 jajko, sól 31 szklanka muesli 3banan i dowolne drobne owoce do dekoracji 3olej

1 Drożdże pokrusz do garnuszka, dodaj pół łyżki cukru i wlej odrobinę ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Wymieszaj starannie, odstaw zaczyn do wyrośnięcia.

2 Do dużej miski przesiej mąkę ze szczyptą soli. Wlej pozostałe ciepłe mleko, wbij całe jajko. Dodaj resztę cukru. Na koniec do przygotowanych składników dodaj wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Całość wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem, aby ciasto podwoiło swoją objętość.

Reklama

3 Na patelni rozgrzej olej. Partiami smaż placuszki: 4 większe, 8 średnich oraz 12 mniejszych. Osącz je na bibule z nadmiaru tłuszczu.

4 Na środku każdego talerzyka ułóż po jednym dużym placku, który będzie buźką misiaczka. U góry, w miejscu uszu, połóż po dwa najmniejsze placki (schowaj je częściowo pod dużym plackiem).

5 Resztę malutkich placuszków przekrój na pół. Połówki umieść w miejscu policzków (wewnętrzną stroną do góry). Zrób oczy z plasterków bananów. Innych owoców użyj do imitacji noska, zębów i źrenic. Pod buźką rozsyp muesli. Zrób łapki ze średnich placuszków. Podaj misia.

czas ok. 35 min; porcja – 300 kcal, cena 1,50 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag mąki, 15 dag cukru pudru, sól, 27 dag masła, 3 żółtka, 2 łyżki syropu wiśniowego, dżem morelowy, 1 opakowanie lukru, kolorowe cukierki do dekoracji (lentilki) więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.