Reklama
  • Piątek, 23 września 2016 (08:10)

    Motylek w czekoladzie

Składniki: 16 dag masła, 100 ml mleka, 15 dag orzechowej nutelli, 10 dag cukru, 16 dag mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 jajka, 5 dag twarogu, 4 łyżki dżemu, 25 dag mlecznej czekolady, cukierki, pianki, lukrecja

1. Masło przełóż do rondla, wlej mleko, podgrzej. Dodaj nutellę orzechową oraz cukier, mieszaj do połączenia składników. Płynną masę przelej do miski.

2. Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Jajka i utarty twaróg dodaj do masy czekoladowej. Cały czas ucierając, partiami dosypuj mąkę. Gotowe ciasto przełóż do wyłożonej pergaminem tortownicy (o średn. 24 cm). Piecz 25-30 min w 180 st.

Reklama

3. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu wyjmij ciasto z tortownicy. Przekrój na połówki. Ułóż je na talerzu tak, by tworzyły skrzydła motyla. Posmaruj dżemem (najlepiej malinowym).

4. Czekoladę połam na małe kawałki, umieść w metalowej lub szklanej misce, rozpuść w gorącej kąpieli wodnej. Polej połówki ciasta. Skrzydła motyla udekoruj dowolnie posypką lub cukierkami. Z pianek zrób korpus, z lukrecji czułki.

Skrzydełka motylka możesz ozdobić kolorowym preparowanym ryżem, płatkami śniadaniowymi, kolorową posypką, wiórkami kokosowymi lub startą białą czekoladą. Zamiast pianek marshmallows, do zrobienia korpusu przydadzą się nadziewane galaretki Jolly baby.

Czas ok. 50 min; porcja – 360 kcal, cena 2,90 zł, 6 porcji.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 31,5 dag drożdży 3350 ml mleka 33 łyżki cukru 325 dag mąki 31 jajko, sól 31 szklanka muesli 3banan i dowolne drobne owoce do dekoracji 3olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.