Reklama
  • Wtorek, 5 lipca 2016 (13:05)

    Motylek z owocami

Składniki na ok. 10 porcji. Na ciasto: 18 dag mąki pszennej, 3 dag cukru pudru,10 dag zimnego masła, ½ łyżki kwaśnej śmietany 18 proc., 1 żółtko,szczypta soli. Na krem: po 125 ml mleka i śmietanki kremówki 30 proc., 3 żółtka, 5 dag cukru, 2 łyżeczki cukru wanilinowego, 1 i ½ łyżki mąki pszennej. Ponadto: różne owoce do dekoracji, np. mandarynki, truskawki, kiwi, kulki z melona.

Przygotowanie:

Reklama

1. Do mąki wsyp cukier oraz sól, wymieszaj. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz, żółtko oraz śmietanę. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią i włóż do lodówki na ok. 60 min. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 3-4 mm i wylep nim dno foremki w kształ cie motyla. Można też przygotować szablon motyla z papieru i wyciąć z ciasta pożądany kształt. Spód ciasta nakłuj w kilku miejscach widelcem. Piecz ok. 20 min w temp. 180°C.

2. Do rondelka wlej mleko i śmietankę, podgrzej. Żółtka utrzyj z cukrem oraz cukrem wanilinowym, pod koniec wsypując mąkę. Wlej do rondelka, gotuj mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudź. Ciasto posmaruj kremem budyniowym, udekoruj owocami.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 260 kilokalorii.

Świat & Ludzie
Więcej na temat:Motylek | z | motylki

Zobacz również

  • Składniki: 1 jajko, 120 ml mleka, 25 dag mąki, proszek do pieczenia, 8 dag płatków kukurydzianych, 1 łyżka bułki tartej, 12 pałek kurczaka, olej, 1 cytryna, mielona słodka papryka, sól więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.