Reklama
  • Czwartek, 2 czerwca 2016 (08:00)

    Muffinki dla małej baletnicy

Składniki: 20 dag masła, 11 dag cukru kryształu, 4 jajka, 20 dag mąki, 2 łyżeczki proszku do piecz., 10 dag mrożonych malin, po 20 dag białego sera i mascarpone, 10 dag cukru pudru, posypka, słodkie ozdoby.

1 Miękkie masło włóż do miski, wsyp cukier kryształ, utrzyj do białości. Dalej ucierając, stopniowo wbijaj po jednym całym jajku. Na koniec do masy wmieszaj mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia.

Reklama

2 Foremki na muffiny wyłóż ozdobnymi papilotkami (papierowymi koszyczkami). Napełnij do 2/3 wysokości przygotowanym ciastem. Maliny lekko rozmroź. Piekarnik rozgrzej do temp. 170 stopni.

3 Foremki z muffinkami ułóż na blasze do pieczenia. Do każdej porcji ciasta włóż kilka malin. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz muffiny około 25 minut. Wyjmij i ostudź.

4 Biały ser zmiksuj z mascarpone oraz cukrem pudrem na gładki krem. Schłodź w lodówce. Schłodzony krem przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciśnij na muffinki. Posyp różową posypką. Ozdób cukrowymi baletnicami.

Najprostszy krem do muffinek zrobisz z masła i cukru pudru. Aby był odpowiednio gęsty, schłodź go dobrze w lodówce. Słodką masę ozdób cukrową posypką, wiórkami, pokruszonymi ciasteczkami albo drażetkami z czekoladowym lub też orzechowym nadzieniem.

czas ok. 50 min; porcja – 390 kcal, cena 1,60 zł

Świat kobiety
Więcej na temat:muffinki

Zobacz również

  • Składniki: 1 jajko, 120 ml mleka, 25 dag mąki, proszek do pieczenia, 8 dag płatków kukurydzianych, 1 łyżka bułki tartej, 12 pałek kurczaka, olej, 1 cytryna, mielona słodka papryka, sól więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.