Reklama
  • Środa, 4 stycznia (08:05)

    Muffinkowy bałwan

10 porcji Składniki na 10 porcji: 1 op. ciasta na muffinki, 40 ml oleju, 1 jajko, 2 łyżki rodzynek, ziele ang., masa cukrowa, pomar. barwnik spożyw.

1 Ciasto na muffinki (w proszku) przesyp do miski. Dodaj 110 ml wody, olej i jajko. Starannie zmiksuj lub utrzyj. Wsyp namoczone i osączone rodzynki, wymieszaj.

2 Przygotuj dwie okrągłe formy różnej wielkości (np. żaroodporne miski). Rozlej do nich przygotowane ciasto. Formy wstaw do piekarnika. Piecz korpus i głowę bałwanka ok. 35 minut w temp. 160 st. Po upieczeniu wyjmij i pozostaw do ostudzenia.

Reklama

3 Gotową masę cukrową (15 dag) lub marcepan podziel na dwie nierówne części. Z jednej oderwij kawałek. Zagnieć go z odrobiną barwnika spożywczego. Jasne kawałki masy rozwałkuj cienko. Owiń upieczone ciasto, formując dwie kule. Większą ustaw na talerzu.

4 Za pomocą wykałaczek umocuj na niej mniejszą kulę. Kolejną wykałaczkę użyj do przymocowania nosa (ponacinaj go jak marchewkę). Zrób oczy z ziela angielskiego. Na koniec dowolnie ozdób bałwanka.

czas ok. 70 min; porcja – 240 kcal, cena 1 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 4 duże ziemniaki, sól, 30 dag marchewek mini, 20 dag mrożonych różyczek kalafiora, 40 dag mielonego mięsa z indyka, jajko, bułka tarta, masło, olej, sól, pieprz, kilka łyżek groszku z... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.