Reklama
  • Piątek, 4 marca 2016 (15:01)

    Mus cytrynowy

Składniki: 3 duże soczyste cytryny, 4 łyżeczki żelatyny, 3 jajka, 15 dag cukru pudru, 300 ml kremówki 36 proc., kolorowe drażetki, cukiereczki lub orzeszki w cukrowej polewie.

1. Cytryny sparz wrzątkiem, wyszoruj starannie, zetnij wierzchy. Wydrąż miąższ, wyciskając przy tym cały sok do metalowej lub szklanej miseczki. Z odciętych części cytryny zetnij cienkie paseczki skórki, odłóż.

2. Do naczynia z wyciśniętym sokiem cytrynowym wsyp żelatynę. Naczynie ustaw na garnku z wrzącą wodą. Mieszaj całość w kąpieli wodnej, aż żelatyna się rozpuści.

Reklama

3. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj do białości razem z cukrem pudrem. Białka ubij na sztywną pianę. Osobno ubij na sztywno zimną kremówkę.

4. Do masy żółtkowej wlewaj, cały czas mieszając, sok z rozpuszczoną żelatyną. Dodaj ubitą kremówkę, wymieszaj. Na koniec przełóż ubite białka. Wszystkie składniki delikatnie połącz.

5. Powstały mus cytrynowy przełóż do wydrążonych owoców. Kilka łyżek odłóż. Cytryny odstaw na 3 godziny do lodówki, aby mus się schłodził. Resztę musu (też schłodzonego) przełóż do szprycy, wyciśnij na owoce. Deser ozdób skórką cytrynową i słodyczami.

Sposób babuni

Świat kobiety
Więcej na temat:mus

Zobacz również

  • Składniki: 1 opakowanie (6 płatów) ciasta francuskiego, jajko, 3 łyżki pestek słonecznika, po 15 dag wędliny i żółtego sera, 2 pomidory, kilka listków sałaty, świeże zioła (np. bazylia),... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.