Reklama
  • Wtorek, 5 lipca 2016 (13:05)

    Naleśnikowa gąsienica

Składniki na 6 sztuk Na naleśniki: 25 dag mąki pszennej, 10 dag świeżego szpinaku, 2 jajka, po ½ szklanki mleka i wody, 1 łyżka oleju, np. rzepakowego, 1 łyżeczka soli. Na farsz: 1 pierś z kurczaka (ok. 40 dag), 10 dag suszonych pomidorów w oleju, 1 łyżeczka keczupu, 2-3 łyżki gęstej śmietany 18 proc. lub jogurtu typu greckiego, sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Szpinak umyj, osusz, drobno posiekaj. Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj jajka, mleko, wodę oraz olej, zmiksuj. Następnie dodaj posie- kany szpinak, zmiksuj blenderem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryj i odstaw na ok. 30 min. Na rozgrzaną, delikatnie natłuszczoną patelnię wylewaj rozmieszane za każdym razem ciasto, rozprowadzając je równomiernie, kolistym ruchem, po całej patelni i smaż z obu stron.

Reklama

2. Pierś kurczaka ugotuj w wodzie lub na parze. Gdy wystygnie, podziel na mniejsze kawałki. Pomidory pokrój w paski. Do miski włóż mięso, dodaj pomidory oraz 1-2 łyżki oleju z pomidorów. Rozdrobnij blenderem, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie dodaj śmietanę lub jogurt oraz keczup, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. 

3. Naleśniki posmaruj pastą, zwiń i pokrój w roladki. Rozłóż na talerzu. Z pasków drobno pokrojonej marchewki lub papryki zrób nóżki i czułki.

Przygotowanie: 50 minut. Sztuka: 330 kilokalorii.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: ● tabliczka ciemnej czekolady ● 2 łyżki kakao ● łyżka cukru pudru ● 20 dag truskawek ● małe opakowanie serka mascarpone ● szklanka śmietany 30% ● łyżka cukru pudru ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.