Reklama
  • Wtorek, 5 lipca 2016 (13:05)

    Naleśnikowa gąsienica

Składniki na 6 sztuk Na naleśniki: 25 dag mąki pszennej, 10 dag świeżego szpinaku, 2 jajka, po ½ szklanki mleka i wody, 1 łyżka oleju, np. rzepakowego, 1 łyżeczka soli. Na farsz: 1 pierś z kurczaka (ok. 40 dag), 10 dag suszonych pomidorów w oleju, 1 łyżeczka keczupu, 2-3 łyżki gęstej śmietany 18 proc. lub jogurtu typu greckiego, sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Szpinak umyj, osusz, drobno posiekaj. Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj jajka, mleko, wodę oraz olej, zmiksuj. Następnie dodaj posie- kany szpinak, zmiksuj blenderem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryj i odstaw na ok. 30 min. Na rozgrzaną, delikatnie natłuszczoną patelnię wylewaj rozmieszane za każdym razem ciasto, rozprowadzając je równomiernie, kolistym ruchem, po całej patelni i smaż z obu stron.

Reklama

2. Pierś kurczaka ugotuj w wodzie lub na parze. Gdy wystygnie, podziel na mniejsze kawałki. Pomidory pokrój w paski. Do miski włóż mięso, dodaj pomidory oraz 1-2 łyżki oleju z pomidorów. Rozdrobnij blenderem, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie dodaj śmietanę lub jogurt oraz keczup, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. 

3. Naleśniki posmaruj pastą, zwiń i pokrój w roladki. Rozłóż na talerzu. Z pasków drobno pokrojonej marchewki lub papryki zrób nóżki i czułki.

Przygotowanie: 50 minut. Sztuka: 330 kilokalorii.

Świat & Ludzie
Więcej na temat:gąsienica

Zobacz również

  • Składniki: 320 dag filetu z indyka 34 młode marchewki 31 pietruszka 3kawałek selera 31 łyżka masła 32 ziemniaki 32 łyżki gęstej śmietany 3sól, pieprz 3cukier 32 tosty pszenne, szczypiorek więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.