Reklama
  • Czwartek, 7 lipca 2016 (08:05)

    Naleśnikowe misiaczki na deser

Składniki: 1 szklanka mleka, sól, 2/3 szklanki mąki pszennej, 1/2 łyżeczki cukru waniliowego, szczypta proszku do pieczenia, 1 jajko, masło, świeże lub suszone owoce do dekoracji.

1 Mleko wlej do miski. Dodaj mąkę przesianą razem ze szczyptą soli, cukrem waniliowym oraz szczyptą proszku do pieczenia i jajko. Składniki ubij trzepaczką lub zmiksuj na gładkie ciasto. Odstaw na kilkanaście minut, aby zgęstniało.

Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Jeśli będzie za gęste, dodaj odrobinę wody mineralnej gazowanej.

Reklama

2 Patelnię do smażenia naleśników dobrze rozgrzej. Posmaruj ją odrobiną masła. Gdy tłuszcz się rozpuści, wlej porcję przygotowanego ciasta.

3 Kolejno smaż na patelni cztery większe placki (o średnicy 12 cm), osiem małych (6 cm) i cztery zupełnie malutkie (2-3 cm). W razie potrzeby dokładaj masło.

4 Z dużych naleśników zrób główki, z mniejszych uszy, a z malutkich pyszczki misiaczków. W miejscu oczu umieść dowolne owoce.

czas ok. 25 min; porcja – 170 kcal, cena 90 gr

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: ● pół l mleka ● 12 dag masła ● 12 dag cukru ● 25 dag kaszy kukurydzianej ● 4 jajka ● szczypta soli ● 15 dag żurawiny ● pół l wody ● 2 łyżki mąki ziemniaczanej. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.