Reklama
  • Czwartek, 7 lipca 2016 (08:05)

    Naleśnikowe misiaczki na deser

Składniki: 1 szklanka mleka, sól, 2/3 szklanki mąki pszennej, 1/2 łyżeczki cukru waniliowego, szczypta proszku do pieczenia, 1 jajko, masło, świeże lub suszone owoce do dekoracji.

1 Mleko wlej do miski. Dodaj mąkę przesianą razem ze szczyptą soli, cukrem waniliowym oraz szczyptą proszku do pieczenia i jajko. Składniki ubij trzepaczką lub zmiksuj na gładkie ciasto. Odstaw na kilkanaście minut, aby zgęstniało.

Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Jeśli będzie za gęste, dodaj odrobinę wody mineralnej gazowanej.

Reklama

2 Patelnię do smażenia naleśników dobrze rozgrzej. Posmaruj ją odrobiną masła. Gdy tłuszcz się rozpuści, wlej porcję przygotowanego ciasta.

3 Kolejno smaż na patelni cztery większe placki (o średnicy 12 cm), osiem małych (6 cm) i cztery zupełnie malutkie (2-3 cm). W razie potrzeby dokładaj masło.

4 Z dużych naleśników zrób główki, z mniejszych uszy, a z malutkich pyszczki misiaczków. W miejscu oczu umieść dowolne owoce.

czas ok. 25 min; porcja – 170 kcal, cena 90 gr

Świat kobiety
Więcej na temat:mleko | Mleko | na | deser

Zobacz również

  • Składniki: 320 dag filetu z indyka 34 młode marchewki 31 pietruszka 3kawałek selera 31 łyżka masła 32 ziemniaki 32 łyżki gęstej śmietany 3sól, pieprz 3cukier 32 tosty pszenne, szczypiorek więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.