Reklama
  • Piątek, 23 września 2016 (08:07)

    Obiadowa ośmiornica

Składniki: 1 op. suchych drożdży, cukier, 25 dag mąki, 2 łyżki otrębów, 1 cebula 3kolorowe papryki, 25 dag mięsa mielonego, po pół puszki kukurydzy i fasolki, 2 pomidory , olej, sól, pieprz

1. Suche drożdże rozpuść w 400 ml ciepłej wody. Mąkę wymieszaj z otrębami, szczyptą soli oraz łyżeczką cukru. Wlej wodę z drożdżami. Wymieszaj, wyrób ciasto. Odstaw na 30 min.

2. Obierz i posiekaj cebulę. Przygotuj po pół strąka zielonej i czerwonej papryki, usuń pestki. Miąższ poszatkuj. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju.

Reklama

3. Wrzuć mięso mielone (np. z indyka). Oprósz je solą i pieprzem, smaż kilka minut, mieszając. Dodaj posiekaną cebulę, a po chwili papryki.

4. Kukurydzę i fasolkę osącz z zalewy, dodaj do mięsa. Pomidory sparz, obierz i drobno poszatkuj. Dodaj do rondla razem z fasolką i kukurydzą. Duś całość na małym ogniu 15 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

5. Wyrośnięte ciasto podziel na pół. Z jednej połowy uformuj 2 kule – korpusy ośmiornic. Z drugiej części zrób na stolnicy 8 długich wałeczków. Każdy przetnij na pół. Otrzymasz 16 macek.

6. Na blasze ułóż promieniście 8 macek. Po środku, tam gdzie ramio- na się stykają, umieść kulkę, dociśnij.  Tak sa mo zrób drugą ośmiornicę. Odstaw na 30 min. Piecz 25 min w 180 st. Odetnij wierzch chlebków, wydrąż miąższ, umieść danie.

Czas ok. 60 min; porcja – 380 kcal, cena 6,50 zł, 2 porcje.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Słodkie szaszłyczki

    Składniki: 3 dag drożdży, 2 łyżki cukru, 3/4 l mleka, 15 dag mąki, 4 jajka, sól, 12 dag kwaśnej śmietany, 15 dag truskawek, 3 banany, 20 dag twarogu, 25 dag mascarpone, 1 op. cukru waniliowego,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.