Reklama
  • Piątek, 23 września 2016 (08:07)

    Obiadowa ośmiornica

Składniki: 1 op. suchych drożdży, cukier, 25 dag mąki, 2 łyżki otrębów, 1 cebula 3kolorowe papryki, 25 dag mięsa mielonego, po pół puszki kukurydzy i fasolki, 2 pomidory , olej, sól, pieprz

1. Suche drożdże rozpuść w 400 ml ciepłej wody. Mąkę wymieszaj z otrębami, szczyptą soli oraz łyżeczką cukru. Wlej wodę z drożdżami. Wymieszaj, wyrób ciasto. Odstaw na 30 min.

2. Obierz i posiekaj cebulę. Przygotuj po pół strąka zielonej i czerwonej papryki, usuń pestki. Miąższ poszatkuj. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju.

Reklama

3. Wrzuć mięso mielone (np. z indyka). Oprósz je solą i pieprzem, smaż kilka minut, mieszając. Dodaj posiekaną cebulę, a po chwili papryki.

4. Kukurydzę i fasolkę osącz z zalewy, dodaj do mięsa. Pomidory sparz, obierz i drobno poszatkuj. Dodaj do rondla razem z fasolką i kukurydzą. Duś całość na małym ogniu 15 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

5. Wyrośnięte ciasto podziel na pół. Z jednej połowy uformuj 2 kule – korpusy ośmiornic. Z drugiej części zrób na stolnicy 8 długich wałeczków. Każdy przetnij na pół. Otrzymasz 16 macek.

6. Na blasze ułóż promieniście 8 macek. Po środku, tam gdzie ramio- na się stykają, umieść kulkę, dociśnij.  Tak sa mo zrób drugą ośmiornicę. Odstaw na 30 min. Piecz 25 min w 180 st. Odetnij wierzch chlebków, wydrąż miąższ, umieść danie.

Czas ok. 60 min; porcja – 380 kcal, cena 6,50 zł, 2 porcje.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 31,5 dag drożdży 3350 ml mleka 33 łyżki cukru 325 dag mąki 31 jajko, sól 31 szklanka muesli 3banan i dowolne drobne owoce do dekoracji 3olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.