Reklama
  • Czwartek, 2 czerwca 2016 (08:00)

    Pirackie łódki z bagietki

Składniki: 1 krótka bagietka lub 2 pszenne paluchy, masło do posmarowania, liście sałaty, po 10 dag szynki konserwowej i żółtego sera w plastrach, 1 pęczek rzodkiewek, kilka łyżek groszku z puszki.

1 Bagietkę rozkrój wzdłuż, przekrój na połówki (paluchy tylko wzdłuż). Każdy kawałek pieczywa posmaruj masłem. Powstałe „kadłuby” łódek poukładaj na osobnych talerzykach.

2„Pokład” każdej łajby wyłóż umytymi i osuszonymi liśćmi sałaty. Szynkę i plastry sera pokrój na mniejsze kawałki. Rozkładaj na przemian na sałacie, tworząc barwną mozaikę.

Reklama

3 Rzodkiewki umyj starannie, osusz, odetnij końcówki. Następnie każdą rzodkiewkę przekrój na pół. Kilka łyżek groszku osącz z zalewy.

4 Przygotuj wykałaczki. Nadziewaj na nie połówki rzodkiewek, ozdabiając każdą z nich groszkiem. Patyczki przymocuj do „kadłubów” łodzi tak, by wyglądały jak otwory na wiosła. Zwieńczeniem dzieła będzie umieszczenie na środku każdej kanapki masztu z piracką flagą.

czas ok. 20 min; porcja – 130 kcal cena 1,60 zł

Świat kobiety
Więcej na temat:pirackie | z | k | bagietki | łódki | bagietka

Zobacz również

  • Składniki: 6 małych parówek z indyka, 3 plasterki sera, pół rolki ciasta francuskiego, łyżeczka majonezu, 12 ziarenek pieprzu. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.