Reklama
  • Wtorek, 5 lipca 2016 (13:05)

    Pizza piłkarska

Składniki na 5-6 porcji Na ciasto: 35 dag mąki pszennej, 2 dag świeżych drożdży, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka cukru, 160 g letniej wody, ¾  łyżeczki soli. Ponadto: 60 dag mrożonego szpinaku, 2-3 łyżki gęstej śmietany 18 proc., 2-3 ząbki czosnku, 10 dag salami w plasterkach, parówki, kabanosy, 25 dag sera mozzarella + 1 mała kulka mozzarelli, ketchup, sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Do miski wkrusz drożdże, wsyp cukier i rozetrzyj łyżeczką. Wlej wodę, wymieszaj. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj sól, olej oraz wodę z drożdżami. Wyrób gładkie jednolite ciasto. Włóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 60 min, do wyrośnięcia. 

Reklama

2. Do garnka włóż szpinak, podgrzewaj, aż odparuje cały płyn. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz śmietanę, podgrzewaj 2-3 min. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

3. Ciasto rozwałkuj i przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na spodzie rozłóż plastry salami a następ- nie szpinak. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw blachę z pizzą, piecz ok. 20 min. Ser pokrój w paski. Kabanosy i parówki przekrój na pół. Z pasków mozzarelli zrób linię boiska oraz bramki. Kabanosy oraz parówki postaw pionowo (to będą piłkarze). Na małej kulce mozzarelli zrób kropki z keczupu (to będzie piłka).

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 450 kilokalorii.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 320 dag filetu z indyka 34 młode marchewki 31 pietruszka 3kawałek selera 31 łyżka masła 32 ziemniaki 32 łyżki gęstej śmietany 3sól, pieprz 3cukier 32 tosty pszenne, szczypiorek więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.