Reklama
  • Wtorek, 5 lipca 2016 (13:05)

    Pizza piłkarska

Składniki na 5-6 porcji Na ciasto: 35 dag mąki pszennej, 2 dag świeżych drożdży, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka cukru, 160 g letniej wody, ¾  łyżeczki soli. Ponadto: 60 dag mrożonego szpinaku, 2-3 łyżki gęstej śmietany 18 proc., 2-3 ząbki czosnku, 10 dag salami w plasterkach, parówki, kabanosy, 25 dag sera mozzarella + 1 mała kulka mozzarelli, ketchup, sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Do miski wkrusz drożdże, wsyp cukier i rozetrzyj łyżeczką. Wlej wodę, wymieszaj. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj sól, olej oraz wodę z drożdżami. Wyrób gładkie jednolite ciasto. Włóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 60 min, do wyrośnięcia. 

Reklama

2. Do garnka włóż szpinak, podgrzewaj, aż odparuje cały płyn. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz śmietanę, podgrzewaj 2-3 min. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

3. Ciasto rozwałkuj i przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na spodzie rozłóż plastry salami a następ- nie szpinak. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw blachę z pizzą, piecz ok. 20 min. Ser pokrój w paski. Kabanosy i parówki przekrój na pół. Z pasków mozzarelli zrób linię boiska oraz bramki. Kabanosy oraz parówki postaw pionowo (to będą piłkarze). Na małej kulce mozzarelli zrób kropki z keczupu (to będzie piłka).

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 450 kilokalorii.

Świat & Ludzie
Więcej na temat:pizza ' | pizza | pizzy

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: ● tabliczka ciemnej czekolady ● 2 łyżki kakao ● łyżka cukru pudru ● 20 dag truskawek ● małe opakowanie serka mascarpone ● szklanka śmietany 30% ● łyżka cukru pudru ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.