Reklama
  • Poniedziałek, 13 czerwca 2016 (13:05)

    Placuszki w potrawce

Składniki: 1 kg ziemniaków, 3 cebule, 1 jajko,1 szklanka mąki pszennej, 3 marchewki, 3 duże pomidory, 60 dag piersi kurczaka, olej do smażenia, cukier, świeże zioła, sól, pieprz

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

1. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj do nich jedną posiekaną ce bulę, jajko oraz mąkę. Przypraw solą oraz pieprzem, wymieszaj. Na tarce o dużych oczkach zetrzyj obrane i opłukane marchewki.

2. Pozostałe cebule obierz, pokrój w grubą kostkę. Pomidory sparz, obierz. Pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, miąższ posiekaj. Piersi kurczaka umyj, osusz papierowym ręczniczkiem. Pokrój je w paski. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć mięso i smaż na złoty kolor, często mieszając, około 10 minut. Dodaj marchewkę oraz cebulę, a po 5 minutach posiekane pomidory.

Reklama

3. Duś 3 minuty. Przypraw solą, pieprzem oraz cukrem. Na drugiej patelni rozgrzej olej. Nakładaj po łyżce masy ziemniaczanej, formując placuszki. Smaż z obu stron na złoto. Podawaj z potrawką i ziołami.

Nie przejmuj się, jeśli twój maluszek nie przepada za cebulą. Po przesmażeniu i podduszeniu jej smak będzie raczej niewyczuwalny. Pamiętaj jedynie, by drobno ją posiekać. Jeśli natomiast zamierzasz dodawać to warzywo do podawanych na zimno sałatek i surówek, posiekaj cebulę i sparz wrzątkiem na sicie. Dzięki temu na pewno przestanie być ostra.

6 porcji, czas ok. 50 min; porcja – 360 kcal, cena 3 zł.

Świat kobiety
Więcej na temat:Placuszki | Nie | olej do smażenia

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag mięsa mielonego, jajko, pół pęczka szczypiorku, bułka tarta, 4 ziemniaki, 3 łyżki mleka, 1 łyżka majonezu, 2 pomidory, sól, pieprz, mielona słodka papryka, 3 łyżki łagodnego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.