Reklama
  • Wtorek, 3 stycznia (10:00)

    Potworne muffinki

Składniki na 18 sztuk: Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru pudru, 20 dag białej czekolady, 2 jajka, 320 ml mleka (3,2 proc.), 18 dag masła, 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny lub pomarańczy albo kilka kropli aromatu cytrynowego, szczypta soli. Dekoracja: 2 opakowania polewy o smaku białej czekolady, 1 opakowanie polewy o smaku gorzkiej czekolady.

1. Mąkę przesiać do dużej miski z solą i proszkiem do pieczenia, dodać drobno posiekaną białą czekoladę i cukier, wymieszać. Masło roztopić, wystudzić, wymieszać z jajkami, mlekiem, skórką, dolać do suchych składników. Całość wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto nie powinno być zbyt gładkie (zmiksowane).

Reklama

2. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, każdą napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC. Jeszcze ciepłe dekorować białą polewą przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Najlepiej rozprowadzać ją szerokim pędzelkiem. Z kolei z cienkim pędzelkiem malować buźki, używając ciemnej polewy.

Nasza rada

Muffinki będą jak puch, jeśli po ­wymieszaniu suchych składników z mokrymi będą widoczne grudki mąki zbite z kawałkami czekolady.

Przygotowanie: ok. 60 minut.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 320 dag filetu z indyka 34 młode marchewki 31 pietruszka 3kawałek selera 31 łyżka masła 32 ziemniaki 32 łyżki gęstej śmietany 3sól, pieprz 3cukier 32 tosty pszenne, szczypiorek więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.