Reklama
  • Wtorek, 3 stycznia (10:00)

    Potworne muffinki

Składniki na 18 sztuk: Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru pudru, 20 dag białej czekolady, 2 jajka, 320 ml mleka (3,2 proc.), 18 dag masła, 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny lub pomarańczy albo kilka kropli aromatu cytrynowego, szczypta soli. Dekoracja: 2 opakowania polewy o smaku białej czekolady, 1 opakowanie polewy o smaku gorzkiej czekolady.

1. Mąkę przesiać do dużej miski z solą i proszkiem do pieczenia, dodać drobno posiekaną białą czekoladę i cukier, wymieszać. Masło roztopić, wystudzić, wymieszać z jajkami, mlekiem, skórką, dolać do suchych składników. Całość wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto nie powinno być zbyt gładkie (zmiksowane).

Reklama

2. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, każdą napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC. Jeszcze ciepłe dekorować białą polewą przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Najlepiej rozprowadzać ją szerokim pędzelkiem. Z kolei z cienkim pędzelkiem malować buźki, używając ciemnej polewy.

Nasza rada

Muffinki będą jak puch, jeśli po ­wymieszaniu suchych składników z mokrymi będą widoczne grudki mąki zbite z kawałkami czekolady.

Przygotowanie: ok. 60 minut.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Słodkie szaszłyczki

    Składniki: 3 dag drożdży, 2 łyżki cukru, 3/4 l mleka, 15 dag mąki, 4 jajka, sól, 12 dag kwaśnej śmietany, 15 dag truskawek, 3 banany, 20 dag twarogu, 25 dag mascarpone, 1 op. cukru waniliowego,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.