Reklama
  • Wtorek, 5 lipca 2016 (13:05)

    Przekąski z selera naciowego

Składniki na 4 porcje: 4 łodygi selera naciowego, 1 jabłko, zielony groszek, masło orzechowe, marchewka, ½ strąka żółtej papryki, ziarenka pieprzu, świeży szpinak.

Przygotowanie:

Reklama

1. Łodygi selera umyj, osusz, przekrój na pół. Jabłko umyj, osusz, pokrój w plastry. Wgłębienia selera wypełnij masłem orzechowym. Na połowie rozłóż groszek. Z pasków marchewki zrób czułki a z ziarenek pieprzu oczy. Ułóż na paskach papryki.

2. Używając rękawa cukiernicze go, wyciśnij masło orzechowe na plasterki jabłek. Włóż je we wgłębienia pozostałych łodyg selera. Wierzch jabłek posmaruj masłem, ułóż ziarenka groszku. Z pasków jabłek zrób czułki a z pieprzu oczy. Ułóż je na listkach szpinaku. 

Rada: Masło orzechowe można przygotować samodzielnie w domu. 2 szklanki solonych orzeszków ziemnych podpiecz na suchej teflonowej patelni. Jeszcze ciepłe włóż  do malaksera i miksuj 10-15 min (stopniowo będą zmieniały konsystencję aż powstanie gęsta, oleista masa).

Gdyby masło było zbyt suche, można w trakcie miksowania dodać 1 łyżkę oleju, np. słonecznikowego. Przełóż do słoiczka. Przechowuj w lodówce do 1 miesiąca.

Przygotowanie: 15 minut. Porcja: 100 kilokalorii

Świat & Ludzie
Więcej na temat:rada | z | przekąski | 'Masa' | "Masa" | Masa

Zobacz również

  • Składniki: 4 duże ziemniaki, sól, 30 dag marchewek mini, 20 dag mrożonych różyczek kalafiora, 40 dag mielonego mięsa z indyka, jajko, bułka tarta, masło, olej, sól, pieprz, kilka łyżek groszku z... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.