Reklama
  • Piątek, 31 sierpnia 2012 (15:14)

    Przepisy na dania, które leczą

Czy wiesz, że niektóre potrawy mogą pomóc w walce z chorobami? Sprawdź, co warto podać dziecku przy biegunce lub anemii.

Zdjęcie

Proste dania, które wspomagają leczenie! /©123RF/PICSEL
Proste dania, które wspomagają leczenie!
/©123RF/PICSEL
Choć dieta nie zastąpi leczenia, przemyślany jadłospis, dostosowany do potrzeb dziecka, może przyspieszyć powrót malucha do formy. W żywności kryją się bowiem cenne składniki, które mają znaczący wpływ na zdrowie. Kiedy więc maluch złapie katar, ma zaparcia albo lekarz stwierdzi u niego niedobór żelaza, warto wiedzieć, co podać dziecku, aby wesprzeć jego organizm w walce z chorobą. Przy większości dolegliwości maluch powinien pić dużo wody, herbatek owocowych lub ziołowych i innych zdrowych napojów. Do

jego menu warto też wprowadzić - zwłaszcza w porze śniadania i kolacji - lekkostrawną kaszkę, wzbogaconą w witaminy i składniki mineralne oraz błonnik wspomagający pracę jelit. Brzdąc chętnie ją zje, nawet jeśli brak mu apetytu. Taki posiłek nie obciąży jego organizmu, a dostarczy mu energii i cennych składników odżywczych. Poznaj też inne potrawy, które pomogą choremu dziecku poczuć się lepiej. Skorzystaj z naszych przepisów i przekonaj się, jak łatwo przygotować zdrowe przysmaki.

Kurczak z morelą przy anemii (po 7. miesiącu)

Reklama

Maluch, który ma niedobory żelaza, powinien jadać ryby, żółtko jaja, mięso i kasze. Potrzebuje także warzyw i owoców, bo zawarta w nich witamina C wspomaga wchłanianie żelaza.

Składniki:

30 dag surowego fileta z piersi kurczaka lub indyka albo uda kurczaka, 2 dojrzałe morele, 3/4 szklanki wody, 3-4 łyżeczki kaszki ryżowej, 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

Umyj dokładnie morele, sparz je wrzątkiem, obierz ze skórki i przekrój na pół. Po wyjęciu pestek pokrój owoce na drobne kawałki. Wlej do garnka wodę, dodaj do niej przygotowane morele i ugotuj. Osobno ugotuj umyte i pokrojone mięso. Gdy obydwa składniki będą miękkie, odlej z mięsa wodę, a następnie zmiksuj je z owocami. Aby zagęścić danie, dodaj kaszkę ryżową i całość dokładnie zamieszaj. Po dołożeniu łyżeczki masła gotuj potrawę jeszcze przez chwilę.

Zobacz również

  • Pasta jajeczna

    Składniki: 8 jajek, 1/2 pęczku szczypiorku, marchew, 3 łyżki majonezu, 1/3 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki soli. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.