Reklama
  • Wtorek, 10 lipca 2012 (10:38)

    Przepisy na pożywne smakołyki dla ochłody

Lody, owocowy koktajl, kawałek arbuza... Sprawdź, co jeszcze warto podać dziecku w gorący dzień.

Zdjęcie

Na upalne dni, chłodne przekąski i napoje będą idealnym posiłkiem /poboczem.pl
Na upalne dni, chłodne przekąski i napoje będą idealnym posiłkiem
/poboczem.pl

Gdy słupek rtęci na termometrze szybuje w górę, większość maluchów nie ma najmniejszej ochoty na konkretne, ciepłe dania. Za to niewiele dzieci odmówi czegoś zimnego.

Chłodne przekąski i napoje nie tylko pomogą zapobiec przegrzaniu organizmu, ale mogą także dostarczyć malcowi cennych składników odżywczych, jak białko i witaminy. Czym warto poczęstować dziecko w upalny dzień? Oto nasze propozycje.

Reklama

Lody zwykłe lub sorbetowe

Niewielką porcję można podać już dziecku po 1. roku życia. Te waniliowe czy mleczne nie tylko ochłodzą malca, ale dostarczą mu porcji wapnia. Malca warto zapoznać także ze smakiem owocowych sorbetów. Lepiej za to unikać lodów w nietypowym kolorze (np. niebieskich), bo zawierają dużo chemicznych dodatków.

Sałatka na słodko

Nie ma nic lepszego niż miseczka różnorodnych świeżych owoców, pokrojonych tak, by dziecko mogło je łatwo pogryźć, i schłodzonych przez chwilę w lodówce! Taka przekąska nasyci malucha, orzeźwi, a także dostarczy mu sporej porcji witaminy C, beta-karotenu i pektyn dobrych na trawienie. Deser należy przygotować tuż przed podaniem.

Zupa na zimno

Zdjęcie

Zupa na zimno /poboczem.pl
Zupa na zimno
/poboczem.pl

Twoje dziecko uwielbia pomidorówkę? Latem zaserwuj mu ją na zimno jak hiszpańskie gazpacho. Oto przepis.

Składniki:

5 pomidorów

1 mała czerwona papryka

ząbek czosnku

oliwa

sól

ocet jabłkowy

Umyte dojrzałe pomidory przelej wrzątkiem, aby łatwiej było zdjąć z nich skórkę. Gdy to zrobisz, wykrój gniazda nasienne. Następnie umyj i oczyść z pestek paprykę. Pokrojone warzywa zmiksuj razem z czosnkiem. Dodaj 2-3 łyżki oliwy. Dopraw zupę do smaku odrobiną soli i octu jabłkowego.

Mrożony mus owocowy

Zdjęcie

Mrożony mus owocowy /poboczem.pl
Mrożony mus owocowy
/poboczem.pl

Smakuje jak sorbet na patyku, ale malec znajdzie w nim więcej witamin i mniej zbędnych dodatków. Jak go zrobić?

Składniki:

mus dla niemowląt w pudełeczku lub porcja zmiksowanych owoców

cukier do smaku

Jeśli masz foremki do lodów na patyku, wystarczy przełożyć do nich mus (można go dosłodzić) i zamrozić. Możesz też naciąć wierzch pudełka z gotowym musem tak, by można było włożyć do niego patyczek do lodów. Potem wstaw całość do zamrażalnika.

Jogurt z dodatkami

Jogurcik dla niemowląt można podać już półrocznemu dziecku. Warto go lekko schłodzić lub dodać do niego kilka łyżeczek chłodnego musu owocowego. Z kolei dziecku po 9. miesiącu powinien posmakować jogurcik z dodatkiem świeżych jagód czy malin. Dla malca po 1. roku możesz wzbogacić go truskawkami.

Herbatka miętowa

Orzeźwia i chłodzi. Torebkę mięty należy zalać wrzątkiem, parzyć 2-3 minuty i osłodzić niewielką ilością cukru. Na koniec napój wystarczy przestudzić. Jest smaczny i na zimno, i na ciepło.

Lemoniada własnej roboty

Zdjęcie

Lemoniada własnej roboty /poboczem.pl
Lemoniada własnej roboty
/poboczem.pl

To napój prosty w przygotowaniu, a zarazem niezwykle orzeźwiający. Jak go przyrządzić?

Składniki:

1/2 litra niegazowanej wody mineralnej

1 mała cytryna

cukier Umyj i sparz cytrynę, pokrój ją w plasterki, wrzuć do dzbanka. Następnie wlej wodę. Potem rozgnieć plasterki owocu, dodaj cukier do smaku i wymieszaj. Wrzuć 3-4 kostki lodu. Możesz dodać także kilka listków mięty, ale nie każdemu dziecku to odpowiada.

Arbuz z lodówki

Dzięki niezwykle wysokiej zawartości wody doskonale gasi pragnienie. Po oczyszczeniu z pestek i pokrojeniu na drobne kawałki można podać go dziecku po 6. miesiącu.

Koktajl z mlekiem lub bez

Ten sycący i pełen witamin przysmak można przygotować z samych owoców albo z dodatkiem mleka (zwykłego lub junior), kefiru czy jogurtu. Świetne na koktajl są m.in. maliny, truskawki, jagody, brzoskwinie, banany. Wybrane owoce zmiksuj same lub np. z mlekiem i wstaw na kilka minut do lodówki.

Mam dziecko

Zobacz również

  • • 700 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego • 1 duża papryka • 1 jajko • 1 cebula • 300 g sera żółtego • sól, pieprz • olej rzepakowy do smażenia. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.