Reklama
  • Czwartek, 5 lipca 2012 (10:06)

    Przepisy na smakołyki dla najmłodszych

Poznaj super przepisy dla swojego malucha. Urozmaicone posiłki poprawią apetyt największemu niejadkowi!

Zdjęcie

Wspaniałe, letnie przepisy dla najmłodszych smakoszy /poboczem.pl
Wspaniałe, letnie przepisy dla najmłodszych smakoszy
/poboczem.pl

Zupa truskawkowa

Składniki:

Reklama

10-15 truskawek

1 szklanka wody

1-2 łyżeczki cukru

1/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki śmietanki

kilka łyżek makaronu

Sposób przygotowania:

1. Truskawki umyj pod bieżącą wodą i oczyść z szypułek.

2. Przygotowane owoce zalej gorącą wodą z cukrem i zagotuj.

3. Następnie przetrzyj truskawki przez sitko lub zmiksuj.

4. Do lekko ciepłego przecieru dodaj mąkę, rozprowadzoną w małej ilości przegotowanej wody. Zagotuj.

5. Wlej śmietankę, a potem zamieszaj. Dodaj makaron.

Zdjęcie

Orzeźwiający kompot malinowy /poboczem.pl
Orzeźwiający kompot malinowy
/poboczem.pl

Orzeźwiający kompot malinowy

Składniki:

1/3 szklanki malin na kompot plus kilka sztuk do dekoracji

1/2 szklanki wody

2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

1. Dojrzałe maliny starannie, ale delikatnie opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osącz. 2. Zagotuj wodę z dodatkiem cukru. Następnie wrzuć do niej maliny. Gotuj je 15-20 minut. 3. Gotowy kompot przecedź przez sito, aby był klarowny.

4. Napój podawaj lekko schłodzony. Możesz wrzucić do niego kilka świeżych malin.

Zdjęcie

Tęczowy pucharek z owocami /poboczem.pl
Tęczowy pucharek z owocami
/poboczem.pl

Tęczowy pucharek z owocami

Składniki:

5-6 truskawek

1 kiwi . 1 nektarynka

1 plaster arbuza

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie owoce dokładnie umyj. Kiwi, nektarynkę, arbuza obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Z truskawek usuń szypułki i przekrój je na połówki.

2. Układaj owoce w szklanym pucharku tak, by tworzyły warstwy: czerwoną, zieloną, pomarańczową i różową (truskawki, kiwi, nektarynka, arbuz).

3. Deser możesz podać sam lub z sosem waniliowym, zrobionym np. z budyniu o płynnej konsystencji.

Zdjęcie

Świderki z jagodami /poboczem.pl
Świderki z jagodami
/poboczem.pl

Świderki z jagodami

Składniki:

2-3 łyżki makaronu świderki

1/3 szklanki czarnych jagód

1-2 łyżki białego sera

1-2 łyżki śmietanki

2-3 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotuj tak, by był miękki, i osącz na sitku.

2. Owoce przebierz i delikatnie opłucz pod bieżącą wodą.

3. Przygotowane jagody zmiksuj z serem, śmietaną i cukrem tak, by powstała gładka masa. Możesz dodać do smaku odrobinę wanilii.

4. Ciepły makaron włóż do miseczki i podaj z jagodową polewą.

5. Danie udekoruj kilkoma całymi jagodami.

Mam dziecko

Zobacz również

  • Składniki: 15 dag serka kanapkowego, 2 jajka, 1 pomidor, 1-2 łyżki majonezu, 2 paluchy, sól, pieprz, 1/2 ogórka, kawałek czerwonej papryki , natka, groszek, groszek z puszki, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.