Reklama
  • Czwartek, 22 września 2011 (14:36)

    Przysmaki z ziemniaka dla dzieci

Uważasz kartofle za mało wartościowe? Odkryj je na nowo i razem z nami przygotuj sycące smakołyki dla smyka.

Zdjęcie

Ziemniaki są delikatne w smaku, lekkostrawne i nie mają właściwości uczulających /© Panthermedia
Ziemniaki są delikatne w smaku, lekkostrawne i nie mają właściwości uczulających
/© Panthermedia
Są jednocześnie popularne i niedoceniane. Uważa się je za "zapychacz", niemal bez wartości odżywczej. A niesłusznie, bo w ziemniakach nie brak cennych soli mineralnych (np. wapnia, potasu, magnezu, żelaza), a także błonnika oraz witamin (np. C, K, z grupy B). Ziemniaki są też delikatne w smaku, lekkostrawne i nie mają właściwości uczulających. Właśnie ze względu na te cechy, mogą się pojawić w diecie dziecka już w 5.-6. miesiącu życia. Podane z kleikiem ryżowym lub kaszką kukurydzianą z pewnością posmakują smykowi. Ziemniaki można przyrządzać na wiele sposobów. Najmłodszym warto zaproponować aksamitne purée lub pyszną zupkę- -krem, dwulatkowi kopytka lub zapiekankę, a starszemu brzdącowi pieczone ziemniaczki lub sałatkę warzywną. Oto nasze przepisy na ziemniaczane pyszności.

Po 5 miesiącu życia Jedwabiste puree

Składniki:

Reklama

nieduży ziemniak

ok. 60 ml mleka modyfikowanego

Przygotowanie: Umyj dokładnie ziemniak i ugotuj go w nieosolonej wodzie. Po ostudzeniu obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Przygotuj 60 ml mleka modyfikowanego, które pije dziecko. Do pojemnika włóż kawałki ziemniaka, zalej je mlekiem i zmiksuj na gładką papkę. Podaj zaraz po przyrządzeniu.

Po 7 miesiącu życia Delikatna zupka-krem

Składniki:

2 małe ziemniaki

1 mała marchewka

1/2 pietruszki

szklanka wody

1 jajko

łyżeczka oliwy lub oleju roślinnego

Przygotowanie: Wyszoruj dokładnie warzywa, obierz je, umyj i pokrój na kawałki. Włóż je do rondelka, zalej wodą i gotuj pod przykryciem, aż będą miękkie. Ugotuj jajko i po przestudzeniu oddziel białko od żółtka. Przekrój żółtko na pół i jedną część dodaj do ugotowanych warzyw. Zmiksuj całość na gładką papkę lub przetrzyj składniki przez sitko. Przed podaniem dodaj do zupki oliwę z oliwek.

Po 18. miesiącu życia Pieczone połówki

Składniki:

3 nieduże ziemniaki

10 dag twarożku

4 rzodkiewki

koperek

sól

Przygotowanie: Umyj dokładnie ziemniaki, osusz je papierowym ręcznikiem, owiń w aluminiową folię i upiecz w piekarniku. Dwie umyte rzodkiewki pokrój w drobną kostkę. Opłucz koperek, osusz go i posiekaj. Wymieszaj warzywa i koperek z twarożkiem. Do smaku dopraw solą. Upieczone ziemniaki wyjmij z folii, a kiedy przestygną, przekrój je na pół. Na każdą połówkę ziemniaka nałóż łyżkę masy twarogowej. Pokrój pozostałe rzodkiewki na plasterki i udekoruj nimi potrawę.

Po 2. roku życia Tradycyjne kopytka

Składniki:

50 dag ziemniaków

całe jajko

1,5-2 łyżki mąki ziemniaczanej

15 dag mąki pszennej

sól

Przygotowanie: Wyszoruj ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie. Kiedy nieco przestygną, obierz je, a następnie zmiel w maszynce. Sparz jajko wrzątkiem. Do przetartych ziemniaków dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajko. Wyrób całość na gładkie ciasto. Uformuj z niego długi wałek o grubości ok. 1,5 cm, lekko go spłaszcz i pokrój ukośnie na półtoracentymetrowe kawałki. Zagotuj garnek wody i lekko ją posól. Włóż kopytka do wrzątku, delikatnie je zamieszaj i gotuj, aż wypłyną.

Po 2. roku życia Placuszki z marchewką

Składniki:

1,5 szklanki ugotowanych i utłuczonych ziemniaków

1,5 szklanki ugotowanej i rozgniecionej widelcem marchwi

2 jajka

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

sól

pieprz

Do panierowania:

jajko

3 łyżki mąki

3 łyżki bułki tartej

olej do smażenia

Przygotowanie: Do miski włóż marchew i ziemniaki, wbij jajka, dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wymieszaj składniki. Dopraw je masę solą i pieprzem. Uformuj miniplacuszki. Obtaczaj je w mące, jajku i bułce tartej. Ułóż na blasze wysmarowanej tłuszczem. Piecz w piekarniku w 180°C. Placki można również usmażyć na oleju.

Po 3. roku życia Zapiekanka z bananami

Składniki:

40 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach

40 dag bananów

4 łyżki masła

4 łyżki cukru

1/2 szklanki soku z pomarańczy

3 łyżki rodzynek

sól

Przygotowanie: Obierz ziemniaki i banany. Pokrój je w plasterki. Sparz rodzynki wrzątkiem. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem. Układaj w nim na przemian ziemniaki i banany (na górze powinny być banany). Każdą warstwę polewaj masłem (stopionym wcześniej w rondelku) i posypuj cukrem. Całość udekoruj rodzynkami, następnie polej sokiem pomarańczowym i resztą masła. Nagrzej piekarnik do 180°C i zapiekaj potrawę pod przykryciem przez 30-40 minut.

Zobacz również

  • Składniki: 320 dag filetu z indyka 34 młode marchewki 31 pietruszka 3kawałek selera 31 łyżka masła 32 ziemniaki 32 łyżki gęstej śmietany 3sól, pieprz 3cukier 32 tosty pszenne, szczypiorek więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.