Reklama
  • Środa, 25 listopada 2015 (14:00)

    Pulpeciki w sosie pomidorowym

Składniki:  500 g mielonej jagnięciny lub wołowiny  jajko  starta skórka z cytryny  2 ząbki czosnku  natka pietruszki  2-3 łyżki bułki tartej  sól, pieprz  olej  makaron taki, jaki lubimy (najlepiej pełnoziarnisty) sos  kilka świeżych dojrzałych pomidorów lub puszka pomidorów pelati  biała cebula średniej wielkości  czosnek (opcjonalnie)  sól, pieprz  odrobina cukru.

Reklama

Przygotowanie:

1. Mięso przełóż do miski.

2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i startą skórkę z cytryny.

3. Wbij jajko. Dosyp bułkę tartą. Dorzuć drobno posiekaną natkę pietruszki i wszystko wymieszaj.

4. Zrób z mięsa nieduże kulki. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i usmaż kulki, aż się ładnie opieką z każdej strony.

5. Cebulę i pomidory pokrój w drobną kostkę.

6. Do pulpecików dodaj najpierw cebulę, a po kilku minutach pomidory.

7. Podlej całość odrobiną wody. Duś wszystko przez kilkanaście minut, aż do momentu, gdy warzywa się rozgotują i powstanie gładki sos.

8. Dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.

9. Mięsne kulki w lekkim sosie pomidorowym podawaj ze świeżo ugotowanym makaronem.

Czas: ok. 60 minut. Poziom: Średni. Sztuki: 4 570 kcal/sztuka

Tele Tydzień
Więcej na temat:pulpeciki | sos | S.O.S.

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji: 8 jajek, 1 ząbek czosnku, 10 dag majonezu, 1 mała marchewka , 1-2 czarne oliwki bez pestek, sól, pieprz, sałata. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.