Reklama
  • Wtorek, 14 kwietnia 2009 (11:50)

    Pyszne sałatki dla dzieci

W jednej porcji możesz znaleźć komplet składników odżywczych. Wszystko zależy od tego, z jakich produktów skomponujesz to proste i zdrowe danie.

Zdjęcie

W jednaj porcji sałatki może się znaleźć komplet składników odżywczych /ThetaXstock
W jednaj porcji sałatki może się znaleźć komplet składników odżywczych
/ThetaXstock
Potrawa przyrządzana na zimno, z drobno pokrajanych warzyw (gotowanych lub surowych), owoców, liści niektórych roślin, jaj, ryb itp. - tak opisuje sałatkę słownik języka polskiego. Taka definicja daje ogromne możliwości wyboru składników, z których przysmak powstanie. Sałatka może być delikatna w smaku lub pikantna. Jeśli przyrządzimy ją z owoców, zmieni się w kolorowy deser, który z apetytem zje nawet roczny szkrab. W odróżnieniu od sałaty i surówki, które serwujemy jako dodatek do głównego dania, sałatka to pełnowartościowa potrawa i dobry pomysł na rodzinną przekąskę.

Sałatka dla skrzatka

Reklama

Sałatki wprowadzamy po 1. roku życia, gdy szkrab umie już dobrze gryźć. Dla małego smakosza można przygotować np. taką z tuńczyka z puszki z dodatkiem kukurydzy i pokrojonej w kostkę papryki. Warto dodać odrobinę majonezu lub oleju. Łagodniejsza w smaku będzie sałatka z ryżu, pokrojonej w grubszą kostkę gotowanej piersi kurczaka oraz małych kawałków ananasa, rodzynek i majonezu. Maluchy chętnie zjedzą także danie z obgotowanych drobnych różyczek kalafiora i brokuła, wymieszanych z posiekanym jajkiem na twardo oraz majonezem.

Kilkulatka może skusić sałatka z wędzonego kurczaka pokrojonego w grubszą kostkę z dodatkiem banana lub jabłka, selera naciowego oraz posiekanych orzechów. Warto ją polać lekkim sosem z majonezu wymieszanego z jogurtem i odrobiną soku pomarańczowego. Możesz też wymyślić dla smyka własną sałatkę, z jego ulubionych produktów. Co powinno się w niej znaleźć?

Po pierwsze zielenina

Bazą powinno być coś zielonego. W tej roli świetnie sprawdzają się rwane (nie cięte!) młode i delikatne listki sałaty masłowej, lodowej, rzymskiej lub karbowanej oraz młode liście szpinaku, cykorii, rukoli, endywii, roszponki, i mniszka (to popularny mlecz, ale zebrany przed kwitnieniem). Łącząc kilka odmian sałaty, stworzysz ładną kompozycję kolorystyczną.

Po drugie: warzywa lub owoce

Do sałatki konieczna jest także odrobina innych kolorowych warzyw, np. kukurydza, fasola lub zielony groszek (mogą być z puszki). Możesz wybrać również pomidor, paprykę, ogórek (świeży lub kiszony), marynowane oliwki, awokado, suszone pomidory. Efektownie wygląda, a przy tym łagodzi smak sałatki dodanie niektórych owoców. Doskonale się do tego nadają zielone lub ciemne winogrona (przekrojone na połówki, po wyjęciu pestek), cząstki ananasa, brzoskwini, melona, miąższu z grejpfruta, pomarańczy lub mandarynek, a także rodzynki, suszone morele pokrojone w paseczki i ziarenka granatu.

Po trzecie: mięso lub ser

W sałatce koniecznie powinno się znaleźć także coś pożywnego, np. pieczona, gotowana lub wędzona ryba (łosoś, makrela, pstrąg), jajko, sery lub wędlina. Jeśli sałatka ma być bardziej sycąca i kaloryczna, można ją przygotować z dodatkiem kaszy kuskus, ryżem, ugotowanym al dente makaronem (kokardki, rurki), także sojowym lub ryżowym czy pokrojonymi w plasterki ziemniakami.

Po czwarte dressing

Może to być podstawowy sos winegret lub inny, według własnego pomysłu, przyrządzony na bazie majonezu, śmietany lub jogurtu i zabarwiony szafranem, keczupem lub sokiem ze szpinaku. Sos sałatkowy może zawierać również dodatki smakowe jak czosnek, musztarda czy szczypiorek. Fantazji, lekkości, ale też cennych witamin doda każdej sałatce delikatna dekoracja z kiełków rzeżuchy, soi albo słonecznika.

dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk z Centrum Zdrowia Dziecka

Zobacz również

  • Składniki: 320 dag filetu z indyka 34 młode marchewki 31 pietruszka 3kawałek selera 31 łyżka masła 32 ziemniaki 32 łyżki gęstej śmietany 3sól, pieprz 3cukier 32 tosty pszenne, szczypiorek więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.