Reklama
  • Wtorek, 6 października 2009 (15:08)

    Pysznościi z jogurtu i twarożku

Podpowiadamy, jak i kiedy wprowadzić do menu malca mleczne nowości.

Zdjęcie

Urozmaicaj menu swojego dziecka /poboczem.pl
Urozmaicaj menu swojego dziecka
/poboczem.pl
Pierwsze kroki w tym kierunku warto podjąć już wtedy, gdy brzdąc skończy 6 miesięcy. Do wymagań najmłodszych dostosowane są deserki z dodatkiem jogurtu lub twarożku, a także jedyny jogurt dla niemowląt (po 9. miesiącu) - Misiowy Jogurcik.

A około 11. miesiąca twój maluch (o ile nie jest alergikiem) może już bezpiecznie spróbować jogurtu, kefiru, maślanki i białego sera. Dzięki tym produktom organizm szkraba będzie co dzień otrzymywał odpowiednią dawkę wapnia (koniecznego do budowy kości i zębów) oraz białka (materiału budulcowego wszystkich tkanek).

Reklama

Aby mleczne przysmaki nie znudziły się malcowi, dbaj, by jego nabiałowe menu było urozmaicone. Oto propozycje idealne nie tylko na śniadanie czy podwieczorek, ale także na obiadek. Smaczne nowości na pewno będą błyskawicznie znikać z dziecięcego talerzyka.

Poranna przekąska

Jeśli maluch domaga się czegoś na słodko w porze drugiego śniadania, zaproponuj mu biały ser utarty z jogurtem naturalnym i odrobiną cukru. Obowiązkowym dodatkiem do tego przysmaku są oczywiście świeże owoce lub mus owocowy. Nie tylko wzbogacą smak śniadanka, ale także dostarczą organizmowi błonnika i poprawią pracę przewodu pokarmowego malucha.

Zamiast kanapki

Pokrój bagietkę na cienkie kromki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Porcję białego sera rozetrzyj (możesz rozgnieść go widelcem). Do sera dodaj żółtko i łyżkę śmietany. Całość dokładnie wymieszaj. Ubij białko z odrobiną cukru (do smaku i zapachu możesz dodać także szczyptę waniliowego), następnie wymieszaj z masą twarogową. Nałóż niewielkie porcję białego przysmaku na kromki bułki, następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do ok. 180oC i zapiekaj. Przed podaniem udekoruj zapiekanki świeżymi owocami, np. kawałkami śliwek.

Jogurtowa zupka

Jeśli maluch nie przepada za tradycyjnymi zupami na ciepło, od czasu do czasu możesz zaproponować mu smaczną zupkę na zimno. 50 dag owoców (np. obranych i pokrojonych jabłek, gruszek lub śliwek) zagotuj w 2 szklankach wody doprawionej cukrem i przyprawami (np. cynamonem).

Kiedy owoce zmiękną, przetrzyj je przez sito i dobrze schłódź. Następnie dodaj opakowanie jogurtu lub naturalnego twarożku homogenizowanego. Całość dokładnie wymieszaj. Po przelaniu do miseczki, danie polej musem albo przyozdób kawałkami świeżych owoców.

Sycące kluseczki

Maluchy lubią delikatny smak i łatwą do pogryzienia konsystencję leniwych z serem. Aby je przygotować, należy zemleć 250 g białego sera i połączyć go z żółtkiem. Następnie wyrobić ciasto z 4 łyżek mąki pszennej i uzyskanej masy twarogowej.

Z ciasta najlepiej uformować wałek, lekko go docisnąć, tak by miał grubość ok. 1 cm. Teraz wystarczy tylko pokroić ukośnie na kawałki i wrzucić do lekko osolonej wody. Kluski należy gotować ok. 3 minut od chwili, aż wypłyną. Można je podać z bułką tartą zrumienioną na maśle, śmietaną i cukrem lub cukrem pudrem. Będą też pyszne, jeśli polejesz je zmiksowanymi truskawkami.

Gorące placuszki

Aby je zrobić, potrzebujesz 50 dag białego sera, 3/4 szklanki mąki, 5 dag masła, 4 jajka, 4 łyżki śmietany, szczyptę soli. Zmiel biały ser w maszynce i ucieraj go, dodając roztrzepane jajka, stopione i ostudzone masło, śmietanę, mąkę i szczyptę soli. Ciasto powinno być puszyste, o konsystencji biszkoptowego.

Na głębokiej patelni rozgrzej olej i łyżką nakładaj porcje ciasta, formując niewielkie placuszki. Zrumień je z dwóch stron. Usmażone wykładaj na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Placuszki możesz podać z sosem warzywnym i surówką albo na słodko - z polewą jogurtowo-owocową.

Domowy deserek

Przygotuj dowolne miękkie owoce (np. śliwki, brzoskwinie) i pokrój je na kawałeczki. W kubeczku wymieszaj łyżeczkę żelatyny z łyżką zimnej wody i rozpuść tę porcję w jak najmniejszej ilości wrzątku. Przygotowaną żelatynę połącz z serkiem homogenizowanym i łyżeczką cukru pudru (jeśli użyjesz serka o smaku waniliowym, nie musisz dodawać cukru). Do masy wsyp owoce, całość delikatnie wymieszaj i przełóż do dwóch pucharków. Wstaw deser do lodówki, aby stężał. Przed podaniem udekoruj go owocami.

Twarogowe kulki

Aby je przyrządzić, wystarczy utrzeć porcję białego sera z jogurtem naturalnym i odrobiną powideł do smaku. Następnie z masy serowej formuje się niewielkie kulki, obtacza w wiórkach kokosowych, czekoladowej posypce lub pokruszonych biszkoptach. Najlepiej smakują schłodzone (po ok. 2 godzinach w lodówce).

Mam dziecko

Zobacz również

  • Składniki: 10 dag masła, 2-3 jajka, 1 op. cukru waniliowego, 1/2 szklanki mleka, 1 szklanka mąki, olej, 200 ml kremówki 36 proc., cukier puder do smaku, 1 szklanka jagód (lub innych owoców), listki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.