Reklama
  • Piątek, 6 lipca 2012 (09:43)

    Pyszny chłodnik

Gdy letnie upały dają się we znaki, ochota na gotowanie idzie w zapomnienie. Polecamy smaczne i lekkie potrawy na wakacje.

Zdjęcie

Chłodnik z koperkiem, czosnkiem i ogórkiem /poboczem.pl
Chłodnik z koperkiem, czosnkiem i ogórkiem
/poboczem.pl

Wakacyjny chłodnik

Składniki:

Reklama

2 średnie świeże ogórki

1/2 pęczka szczypiorku

1/2 pęczka koperku

ząbek czosnku

250 ml kefiru

30 ml śmietany (18 proc.)

Sposób przygotowania:

1. Ogórki dokładnie umyj i zetrzyj (razem ze skórką) na dość grubej tarce.

2. Koperek i szczypiorek umyj, a następnie drobno posiekaj.

3. Ząbek czosnku rozetrzyj na miazgę z solą.

4. Wszystkie składniki wymieszaj z kefirem oraz śmietaną.

5. Zupę przypraw do smaku pieprzem i solą.

6. Chłodnik podawaj z pieczywem.

Warzywa dla całej rodziny

Zdjęcie

Grillowane warzywa /poboczem.pl
Grillowane warzywa
/poboczem.pl
Składniki:

5 pomidorów

2 papryki

średni bakłażan

2 cebule

5 młodych cukinii

3 łyżki oliwy

przyprawy ziołowe: rozmaryn i zioła prowansalskie

sól

Sposób przygotowania:

1. Umyj warzywa. Paprykę oczyść z pestek i pokrój wzdłuż na paski. Pomidory ponacinaj na krzyż. Cebulę pokrój w grube plastry.

2. Bakłażany pokrój w krążki i posyp solą. Odłóż na 10 minut i osusz papierowym ręcznikiem.

3. Cukinie pokrój na grube plastry. Skrop warzywa oliwą, posyp przyprawami.

4. Grilluj na tacce przez około 10 minut.

5. Podawaj z opieczonym chlebem lub bułką.

Minipizza na bułce

Zdjęcie

Minipizza na bułce /poboczem.pl
Minipizza na bułce
/poboczem.pl
Składniki:

łyżka oliwy

mała cebula

mały ząbek czosnku

150 ml przecieru pomidorowego

50 g startego żółtego sera

pomidor

kilka listków bazylii

kajzerka

Sposób przygotowania:

1. Oliwę podgrzej w rondlu. Podsmaż pokrojony czosnek i cebulę (przez ok. 3-4 min).

2. Dodaj pomidorowy przecier i gotuj, aż sos stanie się gęsty. Po zdjęciu z ognia dorzuć listki bazylii oraz sól i pieprz do smaku.

3. Przekrój wzdłuż bułkę, opiecz w piekarniku przez 2 minuty i posmaruj sosem.

4. Nałóż pokrojonego pomidora i posyp serem.

5. Wstaw do rozgrzanego do 200°C piekarnika i zapiecz na jasnozłoty kolor.

Makaron z truskawkami

Zdjęcie

Makaron z truskawkami /poboczem.pl
Makaron z truskawkami
/poboczem.pl
Składniki:

250 g makaronu (kokardki lub muszelki)

150 g truskawek

15 g cukru

jogurt naturalny

cukier waniliowy do smaku

Sposób przygotowania:

1. Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie.

2. Starannie umyj truskawki i pokrój je na drobne plasterki. Następnie posyp owoce cukrem, by puściły trochę soku i stały się nieco słodsze.

3. Po kilku minutach nałóż truskawki na makaron.

4. Makaron z owocami polej jogurtem naturalnym.

5. Danie dopraw do smaku cukrem waniliowym.

Mam dziecko

Zobacz również

  • Składniki: 8 kromek jasnego pieczywa tostowego, 1 duża marchewka, masło, garść mieszanych sałat, 5 dag groszku cukrowego, 1 puszka tuńczyka w oleju, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, 1-2 czarne oliwki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.