Reklama
  • Piątek, 6 lipca 2012 (09:43)

    Pyszny chłodnik

Gdy letnie upały dają się we znaki, ochota na gotowanie idzie w zapomnienie. Polecamy smaczne i lekkie potrawy na wakacje.

Zdjęcie

Chłodnik z koperkiem, czosnkiem i ogórkiem /poboczem.pl
Chłodnik z koperkiem, czosnkiem i ogórkiem
/poboczem.pl

Wakacyjny chłodnik

Składniki:

Reklama

2 średnie świeże ogórki

1/2 pęczka szczypiorku

1/2 pęczka koperku

ząbek czosnku

250 ml kefiru

30 ml śmietany (18 proc.)

Sposób przygotowania:

1. Ogórki dokładnie umyj i zetrzyj (razem ze skórką) na dość grubej tarce.

2. Koperek i szczypiorek umyj, a następnie drobno posiekaj.

3. Ząbek czosnku rozetrzyj na miazgę z solą.

4. Wszystkie składniki wymieszaj z kefirem oraz śmietaną.

5. Zupę przypraw do smaku pieprzem i solą.

6. Chłodnik podawaj z pieczywem.

Warzywa dla całej rodziny

Zdjęcie

Grillowane warzywa /poboczem.pl
Grillowane warzywa
/poboczem.pl
Składniki:

5 pomidorów

2 papryki

średni bakłażan

2 cebule

5 młodych cukinii

3 łyżki oliwy

przyprawy ziołowe: rozmaryn i zioła prowansalskie

sól

Sposób przygotowania:

1. Umyj warzywa. Paprykę oczyść z pestek i pokrój wzdłuż na paski. Pomidory ponacinaj na krzyż. Cebulę pokrój w grube plastry.

2. Bakłażany pokrój w krążki i posyp solą. Odłóż na 10 minut i osusz papierowym ręcznikiem.

3. Cukinie pokrój na grube plastry. Skrop warzywa oliwą, posyp przyprawami.

4. Grilluj na tacce przez około 10 minut.

5. Podawaj z opieczonym chlebem lub bułką.

Minipizza na bułce

Zdjęcie

Minipizza na bułce /poboczem.pl
Minipizza na bułce
/poboczem.pl
Składniki:

łyżka oliwy

mała cebula

mały ząbek czosnku

150 ml przecieru pomidorowego

50 g startego żółtego sera

pomidor

kilka listków bazylii

kajzerka

Sposób przygotowania:

1. Oliwę podgrzej w rondlu. Podsmaż pokrojony czosnek i cebulę (przez ok. 3-4 min).

2. Dodaj pomidorowy przecier i gotuj, aż sos stanie się gęsty. Po zdjęciu z ognia dorzuć listki bazylii oraz sól i pieprz do smaku.

3. Przekrój wzdłuż bułkę, opiecz w piekarniku przez 2 minuty i posmaruj sosem.

4. Nałóż pokrojonego pomidora i posyp serem.

5. Wstaw do rozgrzanego do 200°C piekarnika i zapiecz na jasnozłoty kolor.

Makaron z truskawkami

Zdjęcie

Makaron z truskawkami /poboczem.pl
Makaron z truskawkami
/poboczem.pl
Składniki:

250 g makaronu (kokardki lub muszelki)

150 g truskawek

15 g cukru

jogurt naturalny

cukier waniliowy do smaku

Sposób przygotowania:

1. Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie.

2. Starannie umyj truskawki i pokrój je na drobne plasterki. Następnie posyp owoce cukrem, by puściły trochę soku i stały się nieco słodsze.

3. Po kilku minutach nałóż truskawki na makaron.

4. Makaron z owocami polej jogurtem naturalnym.

5. Danie dopraw do smaku cukrem waniliowym.

Zobacz również

  • Składniki: 320 dag filetu z indyka 34 młode marchewki 31 pietruszka 3kawałek selera 31 łyżka masła 32 ziemniaki 32 łyżki gęstej śmietany 3sól, pieprz 3cukier 32 tosty pszenne, szczypiorek więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.