Reklama
  • Wtorek, 9 grudnia 2014 (08:05)

    Rosołek z makaronem po 1. roku

Składniki: ● 250 g drobiu, np. udźca z indyka lub kurczaka ● 1 pęczek włoszczyzny ● 2 łyżki makaronu nitki ● drobno posiekany koperek ● sól.

1. Mięso umyj pod bieżącą wodą. Włóż je do 1 l lekko osolonej wody i gotuj przez około pół godziny.

Reklama

2. Następnie do wywaru dodaj obraną oraz umytą włoszczyznę i gotuj, aż warzywa i mięso będą miękkie.

3. Wyjmij z zupy ugotowane mięso, a wywar przecedź przez sitko.

4. Oddzielnie ugotuj makaron. Jeśli nitki są długie, przed włożeniem do garnka pokrój lub połam je na mniejsze kawałki.

5. Porcję ugotowanego rosołu wlej na miseczkę, dodaj do niej makaron oraz pokrojoną w plasterki marchewkę. Całość posyp koperkiem.

Zobacz również

  • Składniki: 1 jajko, 120 ml mleka, 25 dag mąki, proszek do pieczenia, 8 dag płatków kukurydzianych, 1 łyżka bułki tartej, 12 pałek kurczaka, olej, 1 cytryna, mielona słodka papryka, sól więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.