Reklama
  • Czwartek, 2 czerwca 2016 (08:00)

    Ryba dla dzieci

Składniki: 40 dag filetów z ryby morskiej, 10 dag sera żółtego, sól, olej, 25 dag bułki tartej, 3 jajka, przyprawa do ryb, masło, 2 łyżki mąki, kukurydza, groszek, brokuł, szczypiorek.

1 Filety z ryby morskiej (np. z dorsza, mintaja, karguleny) rozmroź, pozostaw do ocieknięcia, a potem zmiksuj lub przepuść przez maszynkę. Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach, wymieszaj z masą rybną.

2 Dodaj 2-3 łyżki bułki tartej oraz jedno całe jajko. Masę starannie wymieszaj, dopraw do smaku solą i przyprawą do ryb. Powstałą masę rozsmaruj na tacce lub większym talerzu, wstaw do lodówki do lekkiego zastygnięcia. Następnie wyjmij i foremką w kształcie ryby wytnij kotlety. Możesz też uformować rybki w rękach lub wyciąć kształt nożem.

Reklama

3 Kotleciki obtocz w mące. W misce roztrzep dwa pozostałe jajka. Do drugiej miseczki wsyp resztę bułki tartej. Kotleciki w kształcie rybek zanurzaj w jajku, a potem obtaczaj w bułce. Smaż na złoto na rozgrzanym oleju. Wyjmuj na papierowe ręczniczki, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu.

4 Osącz na sicie po kilka łyżek kukurydzy oraz groszku. Obgotuj w posolonej wodzie kilka różyczek brokułu. Warzywa wymieszaj z łyżką masła. Przygotuj talerzyki (najlepiej niebieskie, jak woda).

Na dole umieść szczypiorek i warzywa z masłem. Będą one imitować porośnięte glonami dno stawu. Ułóż rybki. Z reszty groszku zrób „bąbelki powietrza”.

czas ok. 45 min; porcja – 490 kcal, cena 3,30 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 4 duże ziemniaki, sól, 30 dag marchewek mini, 20 dag mrożonych różyczek kalafiora, 40 dag mielonego mięsa z indyka, jajko, bułka tarta, masło, olej, sól, pieprz, kilka łyżek groszku z... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.