Reklama
  • Piątek, 23 września 2016 (08:07)

    Rybka-kanapka dla dzieci

Składniki: 8 kromek jasnego pieczywa tostowego, 1 duża marchewka, masło, garść mieszanych sałat, 5 dag groszku cukrowego, 1 puszka tuńczyka w oleju, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, 1-2 czarne oliwki bez pestek, jajko, żółtko, truskawki, kiwi, mango, 3serek wanil., siekane migdały

1. Pieczywo opiecz w tosterze, zrumień na suchej patelni lub w piekarniku. Trzymaj w cieple. Marchewkę (lub dwie mniejsze) oczyść, opłucz. Połowę pokrój w cienkie plasterki, resztę zetrzyj na tarce.

2. Sałaty opłucz i osusz, część zielonych listków odłóż do dekoracji, resztę rozdrobnij. Strąki groszku ułóż na sicie, przelej wrzątkiem, a potem zimną wodą.

Reklama

3. Tuńczyka osącz z zalewy, rozdrobnij widelcem. Wymieszaj z majonezem oraz solą i pieprzem do smaku. Połowę ciepłych tostów posmaruj cienko masłem. Rozłóż startą marchewkę oraz rozdrobnione sałaty. Na nich umieść tuńczyka z majonezem. Przykryj resztą tostów.

4. Z czterech plasterków marchewki oraz krążków oliwek zrób oczy. Resztę plasterków przekrój na połówki. Ułóż ozdobną łuskę. Talerzyk wokół rybki udekoruj pozostałą sałatą i groszkiem.

Czas ok. 15 min; porcja – 230 kcal, cena 2,50 zł, 4 porcje.

Pieczywo tostowe przechowuj w zamrażalniku. Dzięki temu nie spleśnieje i dłużej zachowa świeżość. Przed opiekaniem nie musisz go rozmrażać. Od razu wkładaj kromki do tostera. Jeśli natomiast chcesz, by tosty dłużej były ciepłe (ważne, gdy przyrządzasz ich więcej), owiń je w folię aluminiową.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 3 jajka, po 25 dag cukru i mielonego białego sera, 150 ml oleju, 25 dag mąki, 1 op. proszku do pieczenia, 10 dag czekoladowych kropelek, dżem, 15 dag masy cukrowej, czerwony i zielony... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.