Reklama
  • Środa, 5 kwietnia (13:06)

    Serowe ślimaczki

Składniki: 25 dag mąki, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 9 dag masła, 150 ml mleka, 50 ml przecieru pomidorowego, 10 dag sera żółtego, 15 dag szynki drobiowej, 25 dag ananasa z puszki, sól

1. Do miski przesiej mąkę razem ze sporą szczyptą soli oraz łyżeczką sody oczyszczonej. Dodaj posiekane na kawałki zimne masło oraz mleko. Szybko wyrób ciasto. Odstaw na ok. 20 minut do lodówki.

2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na płat o grubości ok. 5 mm. Przełóż go na papier do pieczenia. Posmaruj przecierem pomidorowym (pozostaw wolne po 3 cm od każdego brzegu).

Reklama

3. Ser żółty zetrzyj na tarce, połową posyp ciasto. Na nim rozłóż pokrojoną w kosteczkę szynkę oraz osączone i posiekane kawałki ananasa. Całość posyp resztą sera. Pomagając sobie papierem, zwiń płat w roladę.

4. Roladę pokrój na 12 plasterków. Ułóż je na pokrytej pergaminem blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz ok. 20 minut. Podawaj na ciepło.

12 sztuk, czas ok. 60 min; porcja – 150 kcal, cena 1 zł.

Soda i proszek do pieczenia mają na celu spulchnienie ciasta. Jeśli jednak planujesz upieczone przysmaki serwować na ciepło, wybierz sodę. Proszek może wywołać ból brzucha.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: ● 35 dag mąki ● 15 dag cukru ● 3 łyżeczki proszku do pieczenia ● 1/4 łyżeczki soli ● 2 jajka ● 175 ml mleka ● 150 ml oleju ● 15 dag truskawek ● sos truskawkowy ● łyżeczka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.