Reklama
  • Czwartek, 2 czerwca 2016 (08:00)

    Ślimaczki na sałacie

Składniki: 2 garści mieszanych sałat z roszponką, 4 duże plastry szynki, 4 łyżki serka kanapkowego, garść owoców (malin lub truskawek), 2 tosty pszenne, 2-3 łyżki oliwy, sok z cytryny, miód, sól, pieprz, świeże lub suszone zioła.

1 Sałaty opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym. Większe listki porwij na małe kawałki. Rozłóż na talerzach.

2 Plastry szynki rozłóż, posmaruj serkiem, posyp odrobiną posiekanych lub suszonych ziół. Zwiń szynkę w roladki. Odstaw do lodówki, aby masa lekko zastygła.

Reklama

3 Przygotuj owoce. Jeśli używasz mrożonych, rozmroź je i pozostaw na sicie do osączenia. Świeże owoce umyj, osusz, ewentualnie odszypułkuj. Rozsyp na porcjach mieszanki sałat.

4 Tosty zrumień w tosterze, na rozgrzanej suchej patelni albo w piekarniku. Foremkami do ciasteczek wytnij wiosenne motylki lub serduszka (albo inne kształty).

5 Przygotuj sos. Utrzyj oliwę z sokiem wyciśniętym z cytryny. Dopraw go do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną miodu. Na koniec do sosu dodaj świeże lub suszone zioła, dokładnie wymieszaj składniki.

6 Sosem skrop porcje sałatki. Schłodzone ruloniki pokrój w plasterki. Szynkowymi ślimaczkami obłóż sałatkę. Podawaj z grzankami.

czas ok. 30 min; porcja – 210 kcal, cena 3,30 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag mąki, 15 dag cukru pudru, sól, 27 dag masła, 3 żółtka, 2 łyżki syropu wiśniowego, dżem morelowy, 1 opakowanie lukru, kolorowe cukierki do dekoracji (lentilki) więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.