Reklama
  • Środa, 12 lipca 2017 (08:00)

    Słodkie szaszłyczki

Składniki: 3 dag drożdży, 2 łyżki cukru, 3/4 l mleka, 15 dag mąki, 4 jajka, sól, 12 dag kwaśnej śmietany, 15 dag truskawek, 3 banany, 20 dag twarogu, 25 dag mascarpone, 1 op. cukru waniliowego, cukier puder, olej.

1 Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru, połową ciepłego mleka oraz 2 łyżkami mąki. Odstaw zaczyn do wyrośnięcia. Resztę ciepłego mleka i cukru połącz z jajkami. Dodaj szczyptę soli, resztę przesianej mąki oraz śmietanę.

2 Składniki starannie wymieszaj lub zmiksuj. Na koniec dodaj wyrośnięty zaczyn drożdżowy, połącz. Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30 minut.

Reklama

3 Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Łyżką stołową nabieraj porcje ciasta. Smaż z dwóch stron rumiane placuszki. Przekładaj je na kawałek pergaminu, by osączyć nadmiar tłuszczu. Jeśli placuszki mają nieregularne kształty, przytnij brzegi okrągłą foremką.

4 Truskawki umyj, osusz, osuń ogonki. Obrane banany pokrój w plasterki. Na patyki do szaszłyków nadziewaj na przemian placuszki oraz owoce.

5 Miękki twaróg zmiksuj z mascarpone oraz opakowaniem cukru waniliowego. Dodaj cukier puder do smaku. Słodką masę odstaw do schłodzenia. Podawaj na stół do przygotowanych deserowych szaszłyczków.

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

czas ok. 45 min; porcja – 280 kcal, cena 2,60 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 320 dag filetu z indyka 34 młode marchewki 31 pietruszka 3kawałek selera 31 łyżka masła 32 ziemniaki 32 łyżki gęstej śmietany 3sól, pieprz 3cukier 32 tosty pszenne, szczypiorek więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.