Reklama
  • Wtorek, 5 lipca 2016 (13:05)

    Słoneczko z paluszkami

Składniki na 5-6 porcji: 20 dag ryżu, ½ szklanki kukurydzy, po ½ strąka czerwonej, żółtej i zielonej papryki, 2 pomidory, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 szklanka soku pomidorowego, 10 dag sera żółtego, olej do smażenia, 14 paluszków rybnych, sól, pieprz

Przygotowanie: 1. Ryż ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Kukurydzę osącz z zalewy i dokładnie opłucz. Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz, następnie osusz. Pokrój w paski (kilka odłóż do dekoracji). Pomidory sparz, usuń skórki, pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Ser zetrzyj na tarce.

Reklama

2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Następnie dodaj ugotowany ryż, kukurydzę, paprykę, pomidory oraz sok pomidorowy, wymieszaj. Smaż ok. 5 min. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

3. Okrągłe żaroodporne naczynie posmaruj niewielką ilością oleju. Włóż do niego ryż z warzywami, wierzch posyp startym serem. Piecz około 20 minut w temp. 180°C. W międzyczasie usmaż paluszki rybne. Z odłożonych pasków papryki na zapiekance zrób oczy usta i nos.

Przygotowanie: 40 minut. Porcja: 380 kilokalorii.

Świat & Ludzie
Więcej na temat:z | słoneczko

Zobacz również

  • Składniki: 320 dag filetu z indyka 34 młode marchewki 31 pietruszka 3kawałek selera 31 łyżka masła 32 ziemniaki 32 łyżki gęstej śmietany 3sól, pieprz 3cukier 32 tosty pszenne, szczypiorek więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.