Reklama
  • Wtorek, 5 lipca 2016 (13:05)

    Słoneczko z paluszkami

Składniki na 5-6 porcji: 20 dag ryżu, ½ szklanki kukurydzy, po ½ strąka czerwonej, żółtej i zielonej papryki, 2 pomidory, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 szklanka soku pomidorowego, 10 dag sera żółtego, olej do smażenia, 14 paluszków rybnych, sól, pieprz

Przygotowanie: 1. Ryż ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Kukurydzę osącz z zalewy i dokładnie opłucz. Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz, następnie osusz. Pokrój w paski (kilka odłóż do dekoracji). Pomidory sparz, usuń skórki, pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Ser zetrzyj na tarce.

Reklama

2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Następnie dodaj ugotowany ryż, kukurydzę, paprykę, pomidory oraz sok pomidorowy, wymieszaj. Smaż ok. 5 min. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

3. Okrągłe żaroodporne naczynie posmaruj niewielką ilością oleju. Włóż do niego ryż z warzywami, wierzch posyp startym serem. Piecz około 20 minut w temp. 180°C. W międzyczasie usmaż paluszki rybne. Z odłożonych pasków papryki na zapiekance zrób oczy usta i nos.

Przygotowanie: 40 minut. Porcja: 380 kilokalorii.

Świat & Ludzie
Więcej na temat:z | słoneczko

Zobacz również

  • Składniki: 4 duże ziemniaki, sól, 30 dag marchewek mini, 20 dag mrożonych różyczek kalafiora, 40 dag mielonego mięsa z indyka, jajko, bułka tarta, masło, olej, sól, pieprz, kilka łyżek groszku z... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.