Reklama
  • Piątek, 8 lipca 2011 (14:51)

    Smaczne pomysły na podwieczorek dla malucha

Popołudniowa przekąska malca powinna być niewielka, ale zdrowa. Poznaj przepisy na lekkie smakołyki, które smyk spałaszuje z apetytem.

Zdjęcie

Podwieczorek podany kilka godzin po obiedzie, ma za zadanie dostarczyć brzdącowi energii /© Panthermedia
Podwieczorek podany kilka godzin po obiedzie, ma za zadanie dostarczyć brzdącowi energii
/© Panthermedia
Dziecko powinno otrzymywać pięć zróżnicowanych, uzupełniających się posiłków dziennie, a przerwy między nimi nie mogą być dłuższe niż 3-4 godziny.

Podwieczorek podany kilka godzin po obiedzie, ma za zadanie dostarczyć brzdącowi energii, która pozwoli mu dotrwać w dobrej formie do kolacji. Popołudniowa przekąska powinna być przyjemnością dla podniebienia malca, dlatego przygotowując ją, staraj się brać pod uwagę jego kulinarne upodobania.

Reklama

Koktajl jogurtowy

Ten zdrowy napój, świetny na upalne dni, nie tylko zaspokoi głód smyka, ale przy okazji go orzeźwi. Taki przysmak można przyrządzić m.in. ze świeżych truskawek, malin, jeżyn czy brzoskwiń. Choć koktajl z samych owoców byłby bardzo smaczny, dodanie jogurtu naturalnego lub kefiru, sprawi, że będzie jeszcze zdrowszy. Poza witaminami, dostarczy dziecku także porcji białka i wapnia.

Nasza propozycja:

Fantazja z owoców leśnych

1 szklanka wybranych owoców

1 szklanka jogurtu naturalnego Owoce dokładnie umyj, obierz lub oczyść z szypułek, w razie potrzeby wyjmuj pestkę i pokrój. Włóż je do głębokiego naczynia, wlej jogurt naturalny i całość zmiksuj.

Ciasto domowe

Maluch po 1. roku powinien jeść tylko te lekkostrawne, nietłuste, bez kremów. Warto mu zaproponować np. domowe ciasto drożdżowe. Dwu-, trzylatek może już spróbować kawałka upieczonej w domu tarty z owocami na kruchym spodzie.

Nasza propozycja:

Tarta z owocami

1,5 szklanki mąki

szczypta soli

1/2 kostki masła

4-5 łyżek wody

tłuszcz do posmarowania formy

5 łyżek dżemu wiśniowego

1 szklanka śmietany 36 proc.

2 łyżeczki cukru pudru

2 szklanki miękkich owoców (np. malin, poziomek, truskawek).

Wymieszaj w misce mąkę ze szczyptą soli. Następnie włóż masło, posiekaj je nożem lub wyrabiaj palcami, aż powstanie ciasto przypominające kruszonkę. Dodaj wodę i ponownie wyrób ciasto. Wstaw je na 30 minut do lodówki. Nagrzej piekarnik do 180°C i wysmaruj tłuszczem formę do tarty. Rozwałkuj ciasto na cienki placek i wyłóż nim dno, formując brzeg o wysokości ok. 3 cm. Ponakłuwaj spód wykałaczką i piecz go w piekarniku przez 20 min. Przestudzony placek posmaruj dżemem wiśniowym. Ubij śmietankę z cukrem pudrem. Dokładnie umyj owoce. Delikatnie wymieszaj bitą śmietanę z owocami i przełóż masę na ciasto, a potem wstaw je na kilka godzin do lodówki. Serwuj schłodzone.

Budyń na ciepło

Dzieci lubią tego typu desery, ale gotowe budynie w proszku nie są dla nich wskazane - zawierają m.in. sztuczne barwniki i aromaty, które nie powinny mieć wstępu do menu malucha. Jednak budyń nie tak trudno jest przygotować samodzielnie. Potem możesz go polać musem lub posypać świeżymi owocami. Takiego przysmaku może spróbować już malec po 1. roku życia.

Nasza propozycja:

Mleczny smakołyk z sokiem ma linowym

300 ml mleka

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka cukru

1 szklanki malin

Wymieszaj połowę mleka z łyżką mąki ziemniaczanej. Drugą połowę zagotuj z łyżką cukru. Do gotującego się mleka powoli wlewaj porcję z dodatkiem mąki. Cały czas mieszaj, by nie zrobiły się grudki. Gotowy budyń przełóż do miseczek. Umyj maliny, rozgnieć je widelcem i przetrzyj przez sitko. Polej budyń sokiem malinowym.

Owoce pieczone

Kiedy za oknem pada i jest chłodno, przygotuj dziecku podwieczorek na ciepło. Na pewno posmakują mu pieczone owoce. Aby przyrządzić ten specjał, dokładnie umyj jabłko, wydrąż łyżeczką gniazdo nasienne, włóż do wgłębienia łyżeczkę dżemu porzeczkowego lub żurawinowego i zapiekaj przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Z białka i odrobiny cukru ubij sztywną pianę. Nałóż jej porcję na wierzch jabłka i zapiekaj owoc jeszcze przez kilka minut. Kiedy pianka zrobi się rumiana, wyjmij deser z piekarnika. Podawaj na ciepło.

Nasza propozycja:

Gruszki z pieca

4 duże gruszki

1 opakowanie waniliowego serka homogenizowanego

1 łyżeczka kakao do dekoracji

Umyj gruszki, obierz je, wydrąż gniazda nasienne. Poukładaj owoce w naczyniu żaroodpornym, następnie wstaw je do nagrzanego piekarnika. Piecz gruszki 5 minut w temperaturze 180°C. Potem odrobinę przestudź owoce, "nadziej" je serkiem homogenizowanym i posyp kakao.

Naleśniki słodkie lub nie

Możesz je podawać na wiele sposobów, choć latem szczególnie smakują te z owocami. Przygotowanie ich jest bardzo proste. Naleśniki usmażone na niewielkiej ilości oleju wystarczy posmarować marmoladą przyrządzoną z duszonych owoców sezonowych (np. truskawek, poziomek lub moreli) albo przygotować nadzienie ze świeżych owoców (np. poziomek, malin). Jeśli malec chętnie je warzywa, zaproponuj mu także lekkie naleśniki z farszem z gotowanej fasolki szparagowej, brokułów i marchewki.

Nasza propozycja:

Ruloniki z owocami

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki wody

3 łyżki tłustego mleka

1 jajko

1-2 łyżki oliwy

1 szklanki owoców

1-3 łyżeczki serka waniliowego

6 łyżek kremówki

1 łyżeczki cukru pudru

Do miski wsyp mąkę, wlej wodę, mleko, oliwę z oliwek, wbij jajko. Wymieszaj dokładnie składniki na ciasto (powinno mieć konsystencję śmietany). Usmaż cienkie naleśniki. Umyj dokładnie owoce, przesyp je do miseczki, zmiksuj lub rozgnieć widelcem. Potem dodaj do nich serek waniliowy i wymieszaj całość. Usmażone naleśniki smaruj nadzieniem, następnie zwijaj w ruloniki. Ubij kremówkę z cukrem. Przed podaniem udekoruj naleśniki różyczkami z bitej śmietany i owocami.

Mus owocowy

To doskonała, zdrowa i lekka, przekąska nawet dla niemowląt. Na mus najlepiej nadają się jabłka, truskawki, poziomki, brzoskwinie, morele, banany. Owocowy przecier można podawać osobno lub na jego bazie przygotować inne przysmaki. Jeśli do zmiksowanych owoców dodasz żelatynę (namocz w zimnej wodzie, napęczniałą podgrzej i połącz z owocami), po schłodzeniu otrzymasz pyszną galaretkę dla brzdąca po 1. roku. Mus owocowy nadaję się również jako dodatek do makaronu, ryżu czy kaszki.

Nasza propozycja:

Brzoskwiniowa chmurka

1 dojrzała brzoskwinia

Umyj owoc, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Następnie przekrój go, wyjmij pestkę i zmiksuj. Jeśli chcesz, by podwieczorek był bardziej kaloryczny, dodaj łyżeczkę kleiku ryżowego.

Mam dziecko

Zobacz również

  • Składniki: 10 dag masła, 2-3 jajka, 1 op. cukru waniliowego, 1/2 szklanki mleka, 1 szklanka mąki, olej, 200 ml kremówki 36 proc., cukier puder do smaku, 1 szklanka jagód (lub innych owoców), listki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.